Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

07. 06. 2016 17:20

Víkend otvorených parkov a záhrad v Spišskej Novej Vsi a okolí

Druhý júnový víkend bude na Slovensku patriť parkom a záhradám či iným zaujímavým zeleným a historicky hodnotným lokalitám. Slovenské parky a záhrady sa hlásia k myšlienkam medzinárodného dobrovoľníckeho podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad už ôsmykrát. V dňoch 10. - 12. júna 2016, v čase, kedy naplno vynikne kvitnúca a svieža vegetácia záhrad, budú sprístupnené a prezentované mnohé parky a záhrady, aby upozornili verejnosť na krásu zelených plôch, ich kvalitu, zaujímavú a bohatú históriu, potrebu ich ochrany i zveľaďovania.

Myšlienka otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania ich hodnôt verejnosti sa realizuje vo viacerých krajinách na svete. Do praxe ju aplikujú organizátori podujatí v Anglicku, Írsku, Holandsku, v Poľsku, v Nemecku, v Portugalsku, v Austrálii, ale aj u našich susedov v Českej republike, Rakúsku či v Maďarsku. Iniciátorom a organizátorom podujatia na Slovensku je od roku 2007 Národný Trust n. o. – nezisková organizácia venujúca sa ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva.

Víkend otvorených parkov a záhrad v Spišskej Novej Vsi a okolí 

V Spišskej Novej Vsi a okolí sa do podujatia zapájajú s pestrým programom a prehliadkami mnohé ďalšie záhrady.

Pestovaniu rastlín a o priateľskom súžití s prírodou sa budú môcť návštevníci dozvedieť aj v zapojenej komunitnej záhrade ZáZeMie v Spišskej Novej Vsi, kde sa pripravuje oprava hlinenej preliezky, stavba hmyzieho hotela či varenie vegetariánskeho guláša.

V parku najdlhšieho šošovkovitého námestia v Spišskej Novej Vsi bude prebiehať program, ktorého súčasťou je výstup na najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku s výhľadom na park z vtáčej perspektívy; prehliadka historickej Radnice a historických skútrov na Radničnom námestí, prehliadka centra mesta s názvom Premeny Radničného námestia v čase so sprievodcom, prezentácia dobových fotografií v kaviarni eLAra. K dispozícii za symbolických 10 centov je i stála expozícia sôch v Záhrade umenia Galérie umelcov Spiša s výstavou Petra Župníka: Fragmenty, v interiéroch galérie: stále expozície Jozef Hanula a Terra Gothica; aktuálne výstavy Bienále maľby V. ? / Živá maľba, Femme Fatale a Pavol Breier: Ľudia Himalájí.
Prechádzky je možné absolvovať aj v Madaras parku, v ktorom sídli jedna zo štyroch slovenských ZOO a Lanový park Monkeyland, ktorý v rámci tohto podujatia ponúka akciu 1 platiaci + 1 zdarma.

V blízkom okolí sú k dispozícii prehliadky francúzskeho parku v Markušovciach.

Viac informácií k parkom v Spišskej Novej Vsi a okolí nájdete:

Poslaním Národného Trustu, n. o., je podpora udržateľnej ochrany a zmysluplného využívania historického prostredia Slovenska, jeho kultúrneho a prírodného dedičstva. Vznikom organizácie v roku 1996 nadviazali na činnosť a tradíciu už existujúcich národných trustov a organizácií podobného zamerania v rôznych krajinách sveta, kde národné trusty patria medzi najvýznamnejšie  neziskové organizácie v oblasti ochrany kultúrneho a prírodného dedičstva.

Zoznam všetkých viac ako 60 zapojených parkov a záhrad, spolu s programom podujatia nájdete na stránke www.vopz.sk

Pre viac informácií kontaktujte prosím:

Michaela Kubíková, riaditeľka NT n.o. - 0907 296 724, kubikova(at)nt.sk

Ivana Janska, projektová manažérka NT n.o. – 0904638158, ivana.janska(at)nt.sk