Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

23. 09. 2016 10:50

Spišiaci budú lámať rekordy v pití mlieka na školách

Spišiaci budú lámať rekordy v pití mlieka na školách

V stredu 28. septembra sa deti zo Spišskej Novej Vsi pokúsia prekonať ďalší zo slovenských rekordov. Po najvyššej kostolnej veži, najdlhšej obloženej bagete, najdlhšej papierovej reťazi, najdlhšej kresbe na chodníku, najväčšom stretnutí vozidiel jednej značky, najväčšej mozaike z cestovín, najdlhšej sladkej roláde či rekorde v behu na vysokých opätkoch sa stane metropola stredného Spiša miestom, kde žiaci všetkých materských a základných škôl budú dobýjať rekord v pití mlieka.

„Sme pyšní na to, že máme kvalitné spišské mlieko z Poľnohospodárskeho družstva zo Smižian. Podporujeme predaj domácich výrobkov, aj kvôli tomu sme opätovne podporili osadenie mliekomatu, z ktorého si môžu obyvatelia Spišskej Novej Vsi načapovať čerstvé mlieko. Kedysi bolo každodennou súčasťou jedálneho lístka, v posledných rokoch sa táto situácia zmenila. Keďže je mlieko dôležitým zdrojom prvkov a látok pre vývoj dieťaťa, rozhodli sme sa uskutočniť tento pokus o ustanovujúci slovenský rekord v pití mlieka,“ uviedol primátor mesta Ján Volný.

Spišiakom podala pomocnú ruku Tatranská mliekareň, ktorá mlieko balí do škatuliek a zabezpečuje tak mlieku obal vhodný na prevoz i záruku trvanlivosti. „Sme radi, že môžu byť súčasťou tohto pokusu o rekord, podľa našich informácií by sa malo do pokusu zapojiť približne 5 000 detí vo veku od 3 do 15 rokov. Pod Tatrami sa mlieku tradične darilo, podhorské pastviny sú pre hovädzí dobytok ideálne. Takže budeme mladým Spišskonovovešťanom držať palce, aby sa pokus podaril,“ uviedol primátor Ján Volný.

 Termín pokusu nie je náhodný. Svetový deň mlieka v školách, pripadajúci na poslednú stredu v septembri, zaviedla v roku 2000 Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). V roku 2016 Svetový deň mlieka v školách pripadá na 28. septembra.

Mlieko a jeho význam

Pestrá strava, obsahujúca všetky biologicky významné látky, je základom výkonnosti a zdravia ľudí. Mimoriadne postavenie v tejto oblasti má u dojčených detí materské mlieko a u detí a dospelých kravské mlieko. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy. Medzi odborníkmi vo všeobecnosti panuje názor, že mlieko je takmer dokonalou potravinou. Obsahuje v dostatočnom a primeranom množstve a optimálnom pomere mnohé biologicky významné látky dôležité pre plnohodnotnú výživu. Sú to hlavne bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. V prospech mlieka svedčí aj fakt, že využiteľnosť živín obsiahnutých v mlieku je veľmi vysoká. Mlieko obsahuje 3 - 5 % tuku, ktorý je zložený z približne 140 rozličných mastných kyselín. Mnohé z nich sú esenciálneho charakteru, to znamená, že si ich ľudský organizmus nedokáže syntetizovať. Preto je nevyhnutné prijímať tieto kyseliny z potravín. Mlieko je aj zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Napríklad v litri mlieka sa nachádza polovičná odporúčaná denná dávka bielkovín pre dospelého človeka. Obsahuje aj všetky vitamíny potrebné pre človeka. Sú to hlavne vitamíny z radu B - B1, B2 (riboflavín), B6, B12, ďalej vitamíny A, D, E a PP. Z minerálnych látok obsiahnutých v mlieku sú najdôležitejšie vápnik (1 100 - 1 200 mg/l) a fosfor. Ich vzájomná väzba v mlieku sa považuje za nevyhnutnú pri stavbe kostí a zubov.

zdroj: https://www.enviroportal.sk/vyznamne-udalosti/362

Informácie:
Ing. Dana Mrnková, vedúca oddelenia školstva, Mestský úrad, Štefánikovo námestie 1, 052 70, Spišská Nová Ves, t. č. 053/4152 225

E-mail: dana.mrnkova(at)mestosnv.sk