Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

22. 08. 2016 14:32

Dni mesta Spišská Nová Ves v duchu 60. a 70. rokov 20. storočia, 26. – 28. 8. 2016

Dni mesta Spišská Nová Ves a 21. ročník Trhu ľudových remesiel, na ktoré finančne prispel Košický samosprávny kraj,  už neodmysliteľne patria k záveru leta.
Pre tých najmenších je pripravené množstvo rozprávok či už na hlavnom pódiu pred budovou Reduty v podaní Divadla Babadlo alebo v tzv. „detskom kútiku“ pri budove Cirkevného gymnázia Štefana Mišíka. Tam ich čaká kopec zábavy a hier v podaní Divadla z domčeka.

Vďaka spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Košický kraj budú mať deti možnosť prežiť viacero príbehov odohrávajúcich sa na známych miestach Ukrajiny a Slovenska (aj na Spišskom hrade), a to všetko v jednej divadelnej hre s názvom Divotvorný balón. Navyše, deti budú  mať možnosť vyhrať rôzne ceny a zapojiť sa do rôznych interaktívnych hier.

Tento rok sa uskutoční i akýsi malý festival umelcov - choduliarov. Stretnúť budete môcť najvyšších remeselníkov, Cetku Helen, ktorá všetko vie a všade.  Mlčanlivá tajomná postava Efreet zaujme svojou nehybnou a nalíčenou tvárou. Naopak, obrie postavy s obrími rukami budú šíriť veselú náladu. Pre dospelých Divadlo na Vysokej nohe odohrá čierno-humorné Panoptikum hrôzy o žene, ktorá mala úsmev krajší ako Mona Lisa a úsmevné predstavenie Kabinet Dr. Van Helsinga odohrávajúce sa v sanatóriu pre talentované a stratené duše.

Chýbať nebudú ani vtipné a napínavé žonglérske predstavenia, akrobatická komediálna show, živé sochy v štýle Pop art exhibičné vystúpenia našej skupiny historického šarmu JAGO. Aj tento rok  Peter Karpinský pripravil historickú mozaiku úsmevných príhod  z obdobia budovania socializmu s názvom Zo zápisníka kultúrneho referenta v podaní Divadla teátralnej skratky. V piatok večer pozývame návštevníkov do lampiónového sprievodu. V sobotu k nám opäť zavítajú obľúbené historické automobily, keďže trasa účastníkov Spišského zrazu veteránov Šuňava 2016 vedie aj cez naše mesto. Uskutoční sa aj tzv. Autokoncert v podaní Old time band Funny Fellows.

No, a keďže tento rok sú hlavnou témou Dní mesta šesťdesiate a sedemdesiate roky minulého storočia, nemôžu chýbať ani tance v podaní tanečnej skupiny Credance a koncerty pripomínajúce tieto časy. Revivalová skupina ABBORN sa predstaví v svetovo uznávanej ABBA SHOW, ktorú videlo počas 15-tich rokov ich pôsobenia na zahraničných pódiách viac ako 500 000 divákov. V   programe Le Femme & Hit band zaznejú hity doby, ktorej sú tohtoročné Dni mesta venované. No, a aké by to boli 60. roky bez piesní najúspešnejšej a dodnes neprekonanej hudobnej skupiny na svete The Beatles? Nemôže preto chýbať ani skupina The Backwards, ktorá sa snaží o čo najvernejšiu interpretáciu ich hudby. Slovenskú hudobnú scénu bude reprezentovať skupina Prúdy s Paľom Hammelom.

V rámci 21. ročníka Trhu ľudových remesiel sa predstaví viac ako stovka remeselníkov. Chýbať nebudú ukážky spracovania ľanu, výroby šindľov, keramiky, tkania, kováčskeho remesla a veľa ďalších či už tradičných, ale i tých novodobejších.

V piatok i sobotu budú vo večerných hodinách k dispozícii večerné výstupy na najvyššiu kostolnú vežu Slovenska.

V nedeľu sa uskutočnia v jazdeckom areáli vedľa Ferčekoviec tradičné jazdecké preteky Cena Spiša.

Z dôvodu konania uvedeného podujatia dôjde k úplnej dlhodobej uzávierke týchto ulíc:

  • Letná ulica (od križovatky pri budove Reduty sochu gen. Nálepku): 
    od štvrtka25. 8. 2016 oo 9.00 hod.  do nedele 28. 8. 2016 do 13.30 hod.

  • Zimná ulica (od sochy gen. Nálepku po budovu Reduty):
    v piatok 26. 8. 2016 v čase od 19³0 do 21³0 hod.

  • Radničné námestie (spojovacia komunikácia Letnej a Zimnej ulice za Redutou): v piatok 26. 8. 2016 v čase od 19³0 do 21³0 hod.

  • Zimná (od OD Spišan po budovu Reduty): v sobotu 27. 8. 2016 v čase od 1500 do 1700 hod.

________________________________________________________________________

Informácie:

Ing. Andrea Jančíková, vedúca kancelárie primátora mesta
Mestský úrad, Radničné námestie 7, 052 70, Spišská Nová Ves, t. č. 053/4176 613
E-mail: andrea.jancikova(at)mestosnv.sk