Dnes je 22.09.2024, meniny má Móric
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

25. 11. 2020 16:04

V Spišskej Novej Vsi prebehne zbierka na pomoc rodinám v kríze

Zbierku potravín a drogérie organizuje Občianske združenie Život v meste v spolupráci s mestom Sp. Nová Ves pod záštitou primátora Pavla Bečarika. Prebiehať bude v období od 1. do 14. decembra 2020 na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Vianočnú zbierku spomínané združenie organizuje v našom meste už po tretíkrát. Rovnako aj v tomto roku sa rozhodlo pomôcť takýmto spôsobom tým, ktorý to najviac potrebujú.

V Sp. Novej Vsi funguje viacero neziskových organizácií, ktoré pomáhajú rodinám v núdzi. Práve im poputujú vyzbierané potraviny a drogéria. „Žijeme zvláštnu, ťažkú dobu, ktorá je ovplyvnená pandémiou vírusu Covid-19. Až 8 000 rodín sa na jar tohto roka ocitlo v náhlej núdzi. Dnes hrozí, že pre zložitú situáciu nebude schopných pokryť svoje bežné výdavky na život až 17 000 rodín! Ide o najhoršie možné situácie, v ktorých jeden z rodičov, prípadne samoživiteľ, stratil pravidelný a často jediný príjem. Najviac zasiahnuté rodiny pochádzajú z chudobnejších častí východného Slovenska. Medzi rizikovú skupinu patria aj matky – samoživiteľky, ktoré prišli o prácu. Preto prosím všetkých, aby sa aktívne zapojili do zbierky potravín a drogérie na pomoc týmto rodinám,“ vysvetlil predseda OZ Život v meste SNV a poslanec mestského zastupiteľstva Tomáš Cehlár.

Princíp zbierky:
1. Jedno dieťa / jedna vec – ak každé jedno dieťa donesie čo i len jednu vec, spolu to bude veľké množstvo vecí na pomoc rodinám. Samozrejme, môžu doniesť aj viac vecí.
2. Aby sa z potravín dalo navariť aj teplé jedlo – zbierajú sa len trvanlivé nechladené potraviny. Môžu byť aj sladkosti.
3. Drogéria pre deti, novorodencov – veľkou ohrozenou skupinou sú aj mladé rodiny, ktoré nemajú nikoho, kto by im pomohol. Detská drogéria, resp. umelé dojčenské mlieko, tvoria veľkú časť rozpočtu takejto rodiny.

Zbierka je zároveň príležitosťou pre učiteľky a vychovávateľky na školách na šírenie osvety medzi deťmi a budovanie solidárnosti. Vysvetliť im, že medzi nami existujú rodiny, ktoré majú problémy a je dobré, ak druhým pomáhame. Nikto totiž nevie, či sa raz neocitne v situácii, kedy bude sám potrebovať pomoc.

Zároveň sa mesto Spišská Nová Ves zapája aj do iniciatívy Nadácie Pontis a pri príležitosti Dňa darovania (Giving Tuesday) 1. decembra 2020 v snahe pomôcť ľuďom v núdzi vyhlasuje verejnú zbierku trvanlivých potravín a hygienických potrieb pre mužov bez domova v Dome humanity Nádej, hygienických a kozmetických potrieb pre ženy v núdzi, tiež hygienických potrieb pre bábätká v rodinách, ktoré sa ocitli v núdzi. Vítané sú však aj deky, uteráky, mäkké látky na zahriatie psíkov počas zimných mesiacov v mestskom útulku.

Darované veci môžu dobrovoľníci priniesť 1. 12. 2020 v čase od 8.00 do 15.30 hod. na Mestský úrad, oddelenie sociálnych vecí, Štefánikovo námestie 1, Spišská Nová Ves, kancelárie č. 101, 102, 103 na prízemí vpravo.

Plagát (formát PDF)

Text:
Edita Gondová, pracovník pre styk s médiami, MsÚ, Radničné námestie 7, t. č. 053/41 76 622, edita.gondova(at)mestosnv.sk

Informácie: Mgr. Tomáš Cehlár, predseda OZ Život v meste SNV, t. č.: 0902 205 847, tomas.cehlar(at)gmail.com