Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

02. 03. 2017 11:25

Kalvária Majstra Pavla umiestnená v spišskonovoveskom kostole dostane vďaka hlasovaniu tisíce eur na reštaurovanie

Po dvojtýždňovom hlasovaní sa dielo Majstra Pavla nachádzajúce sa v Rímskokatolíckom farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Spišskej Novej Vsi stalo víťazom hlasovania v programe Poklady môjho srdca vyhlasovateľom ktorého je Nadácie VÚB. Program je zameraný na obnovu kultúrneho dedičstva Slovenska, prostredníctvom ktorého chce nadácia pomáhať pri obnove vzácnej pamiatky. V tomto roku si celé Slovensko pripomína 500. výročie inštalácie hlavného oltára z dielne Majstra Pavla v Bazilike sv. Jakuba v Levoči. Diela Majstra Pavla patria k svetovým skvostom neskorej gotiky. Hlasovanie Nadácie VÚB vyzdvihlo skutočnosť, že diela tohto velikána sa nenachádzajú iba v Levoči, ale nájdeme ich v mestách a obciach na východnom a strednom Slovensku.

O určenú čiastku na reštaurovanie súťažilo deväť vybraných diel. Víťazné súsošie kalvárie zo spišskonovoveského kostola bolo v stredoveku umiestnené na víťaznom oblúku, ktorý oddeľoval priestor chrámovej lode od presbytéria, priestor laikov od miesta posvätného. Majster Pavol vytvoril po roku 1520 pre Spišskú Novú Ves túto rozmernú Kalváriu, ale v roku 1886, kedy bol interiér kostola renovovaný, bolo toto súsošie premiestnené a rozdelené. „Práve tu je jedna zo zaujímavostí súsošia. Dozvedeli sme sa, že jeho posledná časť sa nachádza v obci Stratená na juhu Slovenského raja,“ uviedol primátor mesta Ján Volný, ktorý bol, spoločne s tunajším dekanom Slavomírom Gallikom, najvýraznejším propagátorom hlasovania o finančnú podporu Nadácie VÚB. „Vnímam to ako ďalší krok, ktorý Spišskonovovešťanov zjednotí. Bez ohľadu na vierovyznanie či politickú orientáciu hlasovali tisícky priaznivcov nášho mesta, aby sme pomohli vzácnej historickej pamiatke, ktorá má veľkú duchovnú  a umeleckú hodnotu,“ skonštatoval J. Volný.

Pán dekan Slavomír Gallik nás taktiež požiadal o tlmočenie poďakovania všetkým ľuďom, ktorí sa do hlasovania zapojili a dali svoj hlas ktorémukoľvek z  diel Majstra Pavla.  Vyzdvihol aktivitu mesta a zvlášť jeho primátora. „Veľmi si to vážim. Pán Boh zaplať! Už si len želať, aby  obnova diela bola úspešná,“ dodal správca spišskonovoveskej farnosti.

V súťaži získala Kalvárie zo Spišskej Novej Vsi výnimočných 15476 hlasov, ale v boji o prvenstvo malo mesto silného súpera, ktorý sa na hlasovanie vopred pripravil. „Ctíme si aj snahu mesta Lipany, ktoré nám bolo dôstojným súperom a v hlasovaní to bol skutočne boj do poslednej chvíle. Preto sme radi, že Spišiakov podporili nielen obyvatelia mesta, ale ľudia z celého Slovenska. O tom, že v našom meste máme dielo Majstra Pavla, dnes vedia desaťtisíce ľudí. Vnímame to ako záväzok, a dúfame, že spoločne s tunajšou rímsko-katolíckou farnosťou sprístupníme klenoty kostola Nanebovzatia Panny Márie širokej verejnosti,“ dodal J. Volný.

 

Text:
PR mesta Spišská Nová Ves, t. č. 053/417 66 24, 0948 151 276, tomas.repciak(at)mestosnv.sk

Informácie:
Ing. Andrea Jančíková, t. č. 053/417 66 13, 0907 944 284, radnica(at)mestosnv.sk