Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

26. 05. 2017 14:06

Dni humoru na Spiši: 2. – 3. júna 2017, Spišská Nová Ves

Aj tento rok čaká na začiatku júna návštevníkov TOP podujatia programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita množstvo programov. Presne v piatok 2. júna 2017 ráno spoja Spišskonovovešťania svoje sily a premenia najväčšie šošovkovité námestie v strednej Európe na arénu bez šapita, v ktorej budú môcť diváci uzrieť spev, tanec, atrakcie i hovorené slovo.


S príchodom jari sa otvárajú brány najkrajšieho mesta na Slovensku aj turistom. Tí sa môžu tešiť na ďalší ročník výnimočného východoslovenského festivalu, ktorí venovali Spišiaci humoru v jeho všetkých podobách.

„Tretí ročník Dní humoru na Spiši sme venovali všetkým generáciám, chceme, aby sa usmievali seniori i tí najmenší. Piatkové dopoludnie sme venovali našim deťom, ktoré si budú môcť užiť program pred historickou Redutou. Žiaci všetkých základných škôl majú možnosť osláviť svoj sviatok s dobrou náladou. Od deviatej hodiny na nich čaká bohatý program. Začíname unikátnou komediálnou Family show Sranda banda, v ktorej sa miešajú krásne bábky, výborná bruchovravecká technika a trefný multivrstvový humor. Po minuloročnej premiére deti uvidia tancujúce psy a zabavia sa s Mimonmi. Čaká na nich aj unikátna Bublinová show Matěje Kodeše, cirkusové predstavenie Kufrík. Šikovní tanečníci BDSKrew zahrajú a zatancujú rozprávku Princezná so zlatou hviezdou. Deti sa môžu zúčastniť aj súťaže Poznáš svoje mesto? o atraktívne ceny,“ uviedla hlavná organizátora festivalu Andrea Jančíková.

Pre kreatívne duše sú pripravené rôzne tvorivé dielne, pre pohybu chtivých športové súťaže a pre múdre hlavičky hádanky i hlavolamy. Do podujatia sa tradične zapájajú viaceré organizácie z mesta Spišská Nová Ves. Spišské osvetové stredisko, Múzeum Spiša a Galéria umelcov Spiša  pripravili rôzne prezentácie a tvorivé dielne. Zabaviť sa je možné aj s bábkami Bábkového divadla spod Spišského hradu. Spoznávať tajomstvá prírody pomôžu  pracovníci Správy Národného parku Slovenský raj. Horská záchranná služba im zase pomôže zdolávať lezeckú stenu a Mestský kynologický klub predvedie ukážky výcviku psov. Centrum voľného času a OZ Dračia stopa pripravili viacero súťaží. Pre všetkých malých, mladých i starších sú pripravené rôzne zábavné atrakcie. Prvý deň sviatku humoru si budú naplno užívať i stredoškoláci, ktorí budú mať svoju základňu v pomyselnom Central parku pred evanjelickým kostolom. V tunajšej chillout zóne sa odprezentujú jednotlivé stredné školy. Mladých čakajú hry a umelecké produkcie, špecialitou budú stand up vystúpenia ich rovesníkov.
V rámci festivalu sa uskutoční i uvedenie do života Strett/Spiš art galérie. „Týmto projektom sme chceli nielen esteticky upraviť veľmi zle pôsobiace steny objektov pri dome služieb, ale hlavne ponúknuť návštevníkom mesta ďalšiu atrakciu. Tá má zároveň zviditeľniť tvorbu významného maliara Jozefa Hanulu, ktorý žil a tvoril v našom mesta a v Galérii umelcov Spiša sa nachádza stála expozícia s jeho dielami,“ uviedla spoluatorka projektu Mirka Bukovinská.  

Humor sa v piatkové popoludnie nasťahuje i do spišskonovoveských interiérov. V koncertnej sieni Reduty si Rádio Regina zaspomína na úspešný humoristický program Maratón, ktorý bol súčasťou našich životov od 60-tych rokov minulého storočia. Večer dostane priestor hudba a literatúra, populárneho Jozefa Banáša bude sprevádzať skupina AYA. „Špeciálnym hosťom programu bude aj primátor mesta Ján Volný, ktorý môže verejnosti dokázať, že má k humoru blízko. Večer sa dostane k slovu i divadlo. Spišské divadlo pre návštevníkov festivalu ponúka komédiu Charleyho teta a divadlo Kontra  komédiu Mesiac a magnólie  alebo ako získať 10 Oscarov,“ pripomína A. Jančíková.

Humor neostane iba v oficiálnych kultúrnych inštitúciách alebo na námestí. V podobe výtvarníka Ivana Popoviča sa pretlačí i pred kaviareň eLAra, kde si s ním môžu kresliť nielen deti. Popoludní sa uskutoční vernisáž 22. ročníka Spišského salónu kresleného humoru. Jeho tohtoročným hosťom bude karikaturista Bobo Pernecký.

V sobotu budú záujemcom k dispozícii tvorivé dielne aj Chillout zóna pre mladých. Hlavný program sa presunie popoludní pred Redutu. Na tunajšom pódiu sa predstaví východniarska Ščamba, český imitátor Petr Jablonský sa vystrieda s Ľudovou hudbou Romana Barabasa, hudobné vstupy zabezpečí skupina Sám sebou a pesničkár Janko Kulich. Michal Buza predstaví svoju ďalšiu humoristickú knihu receptov  Jak vipiješ, ta šmakuje.

V sobotu večer sa fanúšikovia môžu tešiť na kapelu Lojzo a Funny Fellows. Zažiť môžu aj večernú atmosféru najvyššej kostolnej veže na Slovensku. Návštevníci zároveň budú mať možnosť ochutnať vína od prestížnych slovenských vinárov z takmer všetkých vinohradníckych oblastí Slovenska v rámci Villa Nova Wine Fest. Sobotou zábava a úsmevy pre všetky generácie nekončia, štvrtého júna pokračuje v športovej hale Basket Music Fest pre mladých.

Ako každé Top podujatie Terra Incognita aj Dni humoru majú špeciálnu turistickú ponuku. Je možné využiť bezplatné výstupy na najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku, zľavnené vstupy do zoologickej záhrady či lanového parku Monkeyland, akciové vstupné do Galérie umelcov Spiša a Múzea Spiša. Pre návštevníkov mesta Hotel Metropol ponúka zľavu a v cene ubytovania vstup do wellnes a darček VIP kartu v hodnote 50 €.

Podujatie sa koná aj vďaka podpore Košického samosprávneho kraja v rámci programu Terra Incognita.

 

Informácie:
Ing. Andrea Jančíková, vedúca kancelárie primátora, t. č. 41 76 613, 0907 944 284, andrea.jancikova(at)mestosnv.sk

Plagát Dni humoru na Spiši>>