Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

26. 09. 2017 12:23

Hudobné hody na Spiši s výnimočnými umelcami

Hudba festivalu MUSICA NOBILIS už po dvadsiatydruhý krát spojí spišské mestá a obce.

Tohtoročný 22. ročník medzinárodného hudobného festivalu MUSICA NOBILIS sa uskutoční od pondelka 2. do nedele 8. októbra 2017.  

Hudba bude znieť sedem dní v siedmich mestách malebného Spiša - v Spišskej Novej Vsi, Spišských Vlachoch, Smižanoch, Kežmarku, Markušovciach, Poprade a Spišskej Kapitule.

Aj tento ročník je prehliadkou špičkových interpretov a komorných zoskupení – návštevníci koncertov sa môžu tešiť na Bratislavské gitarové kvarteto, vokálny súbor Octet singers, Slovenský komorný orchester, husľového virtuóza Václava Hudečka, popredných operných spevákov - Ľubicu Vargicovú, Gustáva Beláčka a klaviristu Daniela Buranovského.

Na prvých dvoch úvodných koncertoch vystúpi český husľový virtuóz Václav Hudeček. Predstaví sa po boku Slovenského komorného orchestra (um. vedúci Ewald Danel). Václav Hudeček patrí medzi svetovú interpretačnú elitu. Už ako 15-ročný účinkoval v Londýne s Royal Philharmonic Orchestra. Študoval u legendárneho Davida Oistracha. Počas svojej profesionálnej kariéry vystupoval na najprestížnejších scénach s poprednými svetovými orchestrami. Na svojom konte má množstvo nahrávok. So Slovenským komorným orchestrom uvedie dva koncerty. Program je zostavený z diel Antonia Vivaldiho, Johanna Georga Bendu, Jeana-Mariu Leclaira a Piotra Iľjiča Čajkovského. Prvý z nich, Koncert venovaný 500. výročiu reformácie, sa uskutoční  v pondelok 2. októbra v Evanjelickom  kostole v Spišskej Novej Vsi o 18:00, v utorok 3. októbra v neskororománskej katedrále sv. Martina v cirkevnom mestečku Spišská Kapitula o 19:00.

Streda a štvrtok budú patriť vokálnemu umeniu a dvom popredným slovenským operným spevákom - sopranistke Ľubici Vargicovej a basbarytonistovi Gustávovi Beláčkovi, ktorí pravidelne vystupujú na domácich i zahraničných scénach. Árie operných velikánov tentokrát uvedú v komornom prostredí s klavírnym sprievodom Daniela Buranovského. Repertoár zostavený z diel Gaetana Doniettiho, Wolfganga Amadea Mozarta, Giuseppe Verdiho a mnohých ďalších zaznie v historickej obci Markušovce - v miestnom Letohrádku Dardanely v stredu 4. októbra a vo štvrtok 5. októbra v Divadelnej sále Domu kultúry Poprad. Koncerty sa začnú o 18:00.  

Mužský vokálny súbor Octet Singers sa na festivale predstaví piatkovým koncertom v Kežmarku, meste s dlhou a slávnou históriou. Súbor je zložený z vynikajúcich spevákov, členov Slovenského filharmonického zboru. Vznikol v roku 1994 a má široké repertoárové rozpätie počnúc gregoriánskym chorálom, renesančnou polyfóniou až po súčasnú vokálnu tvorbu, zahŕňajúc úpravy ľudových piesní. Súčasným umeleckým vedúcim a dirigentom je Jozef Chabroň. Koncert zostavený z diel Jána Levoslava Bellu, Štefana Fajnora, Karola Ruppeldta, Miloša Lihoveckého sa uskutoční o 19:00 v Mariánskom kostole.  

Cez víkend sa uskutočnia dva záverečné koncerty festivalu Bratislavského gitarového kvarteta, ktoré vzniklo v roku 1995 na pôde Vysokej škole múzických umení zo študentov a absolventov pedagóga Jozefa Zsapku. Od roku 2016 sa stal novým členom súboru grécky gitarista a skladateľ Georgios Nousis, ktorého skladba Tri grécko-trácke tance dopĺňa sériu viacerých kompozícií súčasných skladateľov – Kubánca Lea Brouwera (1939), Taliana Carla Domeniconiho (1947), Francúza Mathiasa Duplessyho (1972). Program doplnia dve kompozície, zaranžované Martinom Krajčom - výber častí baletu Čarodejná láska Manuela de Fallu a Musica Slovaca, najhrávanejšia a najznámejšia skladba Ilju Zeljenku. Koncerty Bratislavského gitarového kvarteta sa uskutočnia v Katolíckom farskom kostole sv. Jána Krstiteľa v Spišských Vlachoch a v Rímsko- katolíckom kostole Povýšenia sv. Kríža v Smižanoch o 19:00.

Medzinárodný hudobný festival Musica Nobilis prinesie už po 22. krát komornú hudbu na Spiš. Aj tento ročník bude prehliadkou popredných slovenských interpretov a vrcholom jesenných kultúrnych aktivít v prekrásnom slovenskom regióne.

Vstupenky na koncerty budú v predaji hodinu pred začiatkom v mieste ich konania.

Festival organizuje Mestské kultúrne centrum Spišská Nová Ves – Mesto Spišské Vlachy - Obecné kultúrne centrum Smižany - Mestské kultúrne stredisko Kežmarok – Obec Markušovce - Mesto Poprad - Mestské kultúrne stredisko Spišské Podhradie v spolupráci s občianskym združením Musica nobilis. Festival z verejných zdrojov podporil FOND NA PODPORU UMENIA. 

Informácie: 
Martina Tolstova
tlačová tajomníčka SF
M: 0911 728 660
T: 204 75 262
F: 204 75 210
E-mail: martina.tolstova@filharmonia.sk

Program celého festivalu na stiahnutie » »