Dnes je 27.10.2024, meniny má Sabína
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

20. 12. 2007 07:53

Ako sa nestať obeťou kriminality

Nielen represia, ale aj prevencia - je heslo, ktorým sa riadi naša mestská polícia. A práve prevencii a ostražitosti bola venovaná i prednáška s názvom „Ako sa nestať obeťou kriminality“.

Pre dôchodcov ju v predposledný novembrový deň pripravil p. Bc. Pavol Jančík z Mestskej polície v SNV, ktorý si na ňu prizval aj kpt. Ing. Stanislava Blaščáka z OR PZ v SNV.

V zasadačke Administratívnej budovy na Štefánikovom námestí sa tak mohli starší spoluobčania dozvedieť, ako sa brániť proti nekalým praktikám podomových obchodníkov a ľudí, ktorí sa neprávom vydávajú za anketárov, elektrikárov, plynárov a pod. Tí často využívajú dôverčivosť a nevedomosť starších občanov, predávajú im draho bezcenné veci, v tých horších prípadoch sa dokonca seniori stávajú obeťami násilia. Diskusia sa venovala aj problematike vykrádania áut.

Priamo z úst tých najpovolanejších sa dôchodcovia dozvedeli, že opatrnosti nie je nikdy dosť a dostali mnohé cenné rady. Nielen pre nich však platí, že sa treba vyhýbať neosvetleným miestam, dávať si pozor na peňaženku a doklady, nenosiť pri sebe a nenechávať doma veľkú finančnú hotovosť. Neoplatí sa ani zabudnúť uzamknúť byt/dom/auto hoci i len pri krátkodobom odchode, alebo podľahnúť nátlaku podomových predajcov, ktorí vás budú presviedčať o „zaručene výhodnej“ kúpe.