Dnes je 18.10.2024, meniny má Lukáš
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

06. 02. 2008 15:59

Služobná kynológia Mestskej polície v Spišskej Novej Vsi

Pracovníci obecnej polície pri plnení úloh v zmysle zákona SNR č. 564/1991 Z.z. o obecnej polícii majú oprávnenia, ktoré môžu využívať v prípadoch narušenia verejného poriadku, alebo iného protiprávneho konania ak osoba po výzve,aby upustila od svojho konania výzvu neuposlúchne.
V náväznosti na uvedené všeobecné oprávnenia môžu pracovníci obecnej polície následne použiť okrem iných zákonom určených donucovacích prostriedkov aj služobného psa.
Ide o prípady zaistenia bezpečnosti občana, alebo vlastnej bezpečnosti, ak po výzve páchateľ neupustí od útoku, útok bezprostredne hrozí, trvá, alebo podľa všetkých známok bude pokračovať.
Ďalej je oprávnený služobného psa použiť proti výtržníkom, ktorí narušujú verejný poriadok, k prenasledovaniu osoby na úteku, ako aj aby donútil ukrývajúcu sa osobu opustiť úkryt, ak majú byť takéto osoby zadržané, alebo aj na stráženie osoby.
K tomu, aby psovod vedel správne použiť služobného psa je potrebná dôsledná príprava služobných psov.
Psovod totiž pri použití služobného psa musí prihliadať intenzite útoku zo strany páchateľa. Služobná kynológia na Mestskej polícii v Spišskej Novej Vsi sa vykonáva na kynologickom stredisko, kde sú zároveň ustajnení služobní psi. O ich pripravenosti sa mohli presvedčiť aj občania na kynologickom preteku, ktorý sa konal dňa 28. 7. 2007 v kynologickom stredisku Smižany - Slovenský raj. Na početne silne obsadenom preteku za účasti súťažiacich z okresov Sp. Nová Ves a Levoča sa psovod Radovan Rimský umiestnil na IV. mieste a ďalší psovod p. Ján Mikolaj na V. mieste. Delegovaný rozhodca p. Ján Blaško zo Štrby vyhodnotil preteky, ako veľmi dobre pripravené.
Súťažné psy z Mestskej polície v Spišskej Novej Vsi sú relatívne mladé a preto je predpoklad, že pri starostlivom výcviku budú dosahovať ešte lepšie výsledky.
Už teraz sa tešíme na pripravované kynologické podujatie I. ročník o pohár náčelníka Mestskej polície v Spišskej Novej Vsi, ktoré sa uskutoční v jesenných mesiacoch, na ktorý pretek pozývame súťažiacich zo širokého okolia.

Bližšie informácie:

MsP Sp. Nová Ves - Alfonz Hovančík, tel. č. 053/442 20 30 - 32