Dnes je 18.10.2024, meniny má Lukáš
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

02. 04. 2008 14:14

Prevencia


V rámci prevenčnej činnosti boli v druhej polovici februára a začiatkom marca 2008 uskutočnené viaceré prednášky a besedy v rozsahu aktuálnych potrieb inštitúcii, ktoré o takúto činnosť požiadali.

Na Základnej škole, Komenského ul. sa uskutočnila beseda s deťmi vo veku 10-11 rokov. Cieľom tejto besedy bola téma „Ako sa chrániť pred násilím" - ako postupovať v prípade, ak bolo spáchané násilie na deťoch, či už zo strany dospelých alebo rovesníkov.

V Klube dôchodcov, Levočská ul. sa uskutočnila prednáška spojená s besedou  v súčinnosti s kpt. Ing. Lukáčom, príslušníkom PZ SR, na tému „Prevencia v doprave". Jej účastníci  boli oboznámení  s najzávažnejšími dopravnými nehodami v okrese Sp. Nová Ves v roku 2007 a štatistickými údajmi z činnosti MsP v Sp. Novej Vsi. Členom Klubu dôchodcov boli poskytnuté odporúčania a rady, ktorými môžu ohrozeniam  v doprave zabrániť.

Príslušníci MsP zorganizovali prednášku v Klube mládeže v združenom internáte, ktorá bola zameraná na „Prevenciu trestnej činnosti mládeže“. Počas tejto akcie sa príslušníci polície snažili zvýšiť právne vedomie mládeže, vo veku 15-17 rokov, hlavne v oblasti trestnej zodpovednosti za protiprávne  konanie a postihov v oblasti páchania priestupkov.

V Klube dôchodcov, Fabiniho ul. sa 10. marca oslavoval Medzinárodný deň žien.  Súčasťou osláv bola aj beseda „Ako sa nestať obeťou podvodu alebo násilia páchaného na senioroch“, ktorá bola realizovaná príslušníkmi MsP. Členovia klubu dôchodcov sa aktívne zapájali do besedy. Túto besedu dopĺňali o vlastné negatívne skúsenosti, ktoré sa ich výpoveďou stali príkladom na ich vyriešenie, prípadne radou pre ostatných ako takýmto skúsenostiam predísť.

Dlhodobá kooperácia príslušníkov MsP s príslušníkmi PZ SR sa pozitívne prejavuje aj v projekte „Som veľký, a predsa nie som dospelý“. Koordinátorom tohto projektu je kpt. Ing. Blaščák. Projekt je založený na prednáškach, besedách a rôznych akciách. Tieto aktivity sú naplánované do prvej polovice mesiaca apríl na ZŠ, Hutnícka ul.

Na pôde Spišskej knižnice na Letnej ul. je plánovaná beseda so študentmi SPŠ strojníckej. V združenom internáte na Slovenskej ul. bude opakovane realizovaná prednáška na tému „Obchodovanie s ľuďmi“, ktorá je v tomto období veľmi aktuálna. Mládež po ukončení štúdia na strednej škole plánuje odcestovať do zahraničia s cieľom nájsť si prácu. Mnohí sa v cudzej krajine a bez skúsenosti môžu stať bezradní a zneužívaní. Cieľom tejto prednášky budú od príslušníkov MsP odborné rady ako predísť tejto situácii a ako sa chrániť v tejto problematike.

Prevenčná činnosť je dôležitým prvkom v policajnej činnosti. Vo veľkej miere postupne dôsledným, systematickým a včasným uplatňovaním tejto činnosti môže predchádzať traumatizujúcim zážitkom u poškodených osôb, škodám na živote, zdraví a majetku. V neposlednom rade môže odbúrať podstatnú časť nákladov vynaloženú na stíhanie a väznenie osôb, ktoré zákony porušujú.