Dnes je 19.04.2024, meniny má Jela
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

06. 11. 2008 12:17

Psy opäť predviedli svoje obranárske schopnosti


V krásnu slnečnú sobotu 13. 9. 2008 na štadióne TATRAN v Sp. Novej Vsi pofukoval chladný severný vietor.

      V ranných hodinách o 9.00 hod. oficiálne otvoril primátor Sp. N. Vsi PhDr. Ján Volný 2. ročník obranárskeho preteku O pohár primátora mesta. Pod záštitou poslankyne NR SR Mgr. Ley Grečkovej a celého čestného predsedníctva, riaditeľ súťaže, náčelník MsP v SNV JUDr. Vladislav Chroust odovzdal  slovo hlavnému  rozhodcovi  Mgr. Marcelovi  Horváthovi a tento  započal  pretek, do ktorého sa prihlásilo 16 súťažiacich.

      Súťažiť prišli psovodi  zo Sp. Novej vsi, Smižian,  blízkej Levoče, ale aj  Rožňavy, Košíc  a  Prešova. Tak, ako v minulom ročníku súťažilo sa v prvej disciplíne a to v poslušnosti, kde psovod predvádzal ako zvláda svojho psa  a v druhej, kde sa predvádzali obranárske schopnosti súťažiacich psov. Chladné a veterné počasie psíkom zrejme vyhovovalo vo všeobecnosti podávali veľmi dobre výkony.

      Táto súťaž si v regióne získala po prvom ročníku 2007 veľmi dobre meno a zúčastnilo sa na ňom podstatne viacej pretekárov, ako na prvom ročníku a aj psy boli kvalitnejšie pripravené. V tejto silnej  konkurencii pre príslušníkov MsP v Sp. Novej Vsi bolo úspechom aj 6. miesto Romana Mela so psom Benym a taktiež 11. miesto Jána Mikolaja so psom Astorom.   

       Silná konkurencia spôsobila, že na  stupne víťazov sa postavili  úplne nové zostavy:

- na 1. mieste sa umiestnila Soňa Kovaliková pretekárka z Kynologického klubu Levoča s  belgickým ovčiakom Carom,

- na 2. mieste skončil Peter Gánovský z Kynologickeho klubu Slovenský raj Smižany so psom Faustom,

- 3. miesto obsadil Michal Bašista, člen Kynologického klubu Levoča so psom Winim.

      Ceny a blahopriania víťazom odovzdávali primátor mesta a čestní hostia medzi inými aj Prezident združenia náčelníkov mestských a obecných polícií na Slovensku a náčelník MsP Prešov Mgr. Ján Andrejko, okresný riaditeľ PZ SR Košice okolie -

plk. Mgr. Jaroslav Mandžár a okresný riaditeľ PZ SR Rožňava plk. JUDr. Štefan Maďar.

     Riaditeľ preteku JUDr. Vladislav Chroust nakoniec poďakoval pretekárom za čestne súťaženie, hosťom a všetkým prítomným, že dokázali vytvoriť kvalitné súťaživé prostredie. V duchu možno zvažoval budúci ročník 2009 pripraviť aj s medzinárodnou účasťou, keďže pretek má z roka na rok stúpajúcu kvalitu. 

                                                                                              Bc. Pavol Jančík