Dnes je 04.10.2024, meniny má František
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

23. 05. 2018 08:42

Spišská Nová Ves: LETNÁ KULTÚRNA PONUKA


Dni humoru pre malých aj veľkých

Veľký kultúrny kolotoč začne v Spišskej Novej Vsi začiatkom júna, ktorý už tradične patrí deťom. Okrem Večerného behu mestom (1. 6. 2018) a Spišských športových hier (8. 6. 2018) bude pre deti pripravený program v rámci Dní humoru na Spiši 2018 pod hlavičkou Mesto plné detí. Hlavnou hviezdou pre mladých bude Majk Spirit + DJ Grimaso. V priestore pri evanjelickom kostole sa predstavia akrobatickí kolobežkári Scooter by ExtremeGang a pripravená je i chillout zóna Klubu mladých a študentov stredných škôl, pred Redutou pritiahne pozornosť školákov Kúzelník Wolf a Sranda banda, tancujúce psy, škola tanca s BDSKrew, vystúpenia detí ZUŠ a CVČ a Bábkové divadlo spod Spišského hradu. Chýbať nebudú ani prezentácie Galérie umelcov Spiša, Múzea Spiša, Spišského osvetového strediska, záchranárov a prírodovedcov z Národného parku Slovenský raj.

Do kaviarne eLAra pozývame „knihomoľov“ na Veselé čítanie s autormi Dávidom a Ivanom Popovičom, Michalom Buzom a Jozefom Banášom. Každý účastník čítania získa poukážu na zľavu prezentovaných kníh, ktoré si bude môcť zakúpiť v ten istý deň počas autogramiády v kníhkupectve Jarka. V piatok sa môžete tešiť na nahrávku úsmevníka Slovenského rozhlasu, vernisáž 23. ročníka Spišského salóna kresleného humoru vynikajúceho Miroslava Bartáka a divadelné menu Spišského divadla (predstavenia sa uskutočnia v DK Mier), divadla Kontra a Divadla na opätkoch. V parku si prídu na svoje celé rodiny s deťmi, čaká ich bábkové divadlo, klauniáda a koncert piesní Karola Duchoňa v podaní skupiny muzikantov, ktorí si hovoria Duchoňovci. Všetkým iste zachutí aj dospelejšia ponuka Villa Nova Wine festu. Maratón zábavy zakončí v sobotu koncert Mariána Čekovského. Domácim a turistom je k dispozícii aj bezplatný výstup na najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku.


63. Spišský trh

Spišský trh sa uskutoční 12. – 15. júla. V sprievodnom kultúrnom programe budú okrem iného účinkovať folklórne súbory zahraničných Slovákov zo Srbska, Ukrajiny a Rumunska. V piatok sa môžete tešiť na koncerty Lukáša Adamca s kapelou, skupín Drišľak a Sága, v sobotu na ľudové hudby Vlada Kubáňa a Štefana Cínu a československé hity 80. a 90. rokov v podaní Q PLUS. Pre mladých vystúpia kapely Sám SebouFunk you. Program vyvrcholí koncertom Davida Kollera & Band (ČR) a koncertom Repley Band.


Živé sochy prídu aj tento rok

Mesto Spišská Nová Ves v spolupráci s umeleckou skupinou BIG Names organizuje v dňoch 24. a 25. augusta II. ročník medzinárodného  festivalu živých sôch. Po úspešnom prvom ročníku sa po roku metropola Spiša opäť zmení na veľkú galériu. Návštevníci budú môcť počas dvoch dní zažiť to, čo žiadne iné mesto na  Slovensku - na jednom mieste stretnúť desiatky slávnych osobností: Leonarda da Vinci, Coco Chanel, Henryho Forda alebo aj spisovateľku Agathu Christie. „Živé sochy Big names samozrejme nemôžu chýbať, ale tento rok toho pripravujeme oveľa viac, aj vďaka spolupráci s mestom,” hovorí umelecký riaditeľ festivalu Radovan Michalov. Bližšie detaily zatiaľ organizátori neprezrádzajú, ale sľúbili, že pribudnú aj atraktívne živé sochy zahraničných umelcov. Novinky z festivalu môžete sledovať na Facebook stránke Festival Živé sochy alebo na webe www.zivesochyfestival.sk.


Stroj času nás prenesie do minulosti aj k Štefánikovi

História bude vládnuť na najväčšom šošovkovitom námestí na Slovensku (možno aj na svete) počas posledných prázdninových dní (31. 8. a 1. 9. 2018), ktoré sú už tradične spojené s konaním Dní mesta. Priestor medzi Zimnou a Letnou ulicou skrášli nielen ďalší ročník remeselných trhov, ale aj kaukliari, sokoliari, mušketieri, historickí muzikanti, žongléri a komedianti. Návštevníci môžu prežiť jazdecký turnaj, fakírske kúsky a nájazd žoldnierov. Samozrejme, že k letu patrí hudba, okrem stredovekých Clamortis zasvietia pod spišskonovoveským nebom hviezdy Zuzany Smatanovej a Peter Bič projekt.

Tento rok si pripomíname sto rokov od založenia prvej Československej republiky a Spišská Nová Ves mala aj v tomto smere čo povedať dejinám. Peter Karpinský a Divadlo teatrálnej skratky uvedú predstavenie venované 100. výročiu vzniku Československa a M. R. Štefánikovi, ktorého matka Albertína Štefániková  žila určitý čas na dnešnej Letnej ulici (dom 64) u syna Ladislava.


Počas celého leta ne budú chýbať ani filmy a divadielka pred Redutou.