Dnes je 08.09.2024, meniny má Miriama
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

04. 10. 2007 16:12

Výstavba lyžiarskeho strediska HorSki park na okraji Slovenského raja už naberá reálne črty

Ochranári a investori našli spoločnú reč

 Jednou z najväčších investícií do cestovného ruchu na Spiši je pripravovaný projekt HorSki park na okraji Národného parku Slovenský Raj, nad Novoveskou Hutou. Cieľom je vybudovať moderné lyžiarske stredisko, ktoré by malo bezprostredne susediť s Národnou prírodnou rezerváciou Muráň v Slovenskom raji. Táto skutočnosť vyvolala množstvo polemík a rozdielnych názorov ochranárov a investorov. Keďže sa dokumentácia súvisiaca s projektom dostáva do svojej záverečnej fázy, primátor mesta Ján Volný inicioval pracovné rokovanie, na ktorom sa mali vyjasniť stanoviská všetkých dotknutých strán.

Pripomeňme, že pôvodne boli navrhnuté dva varianty lyžiarskeho strediska. Dlhší variant počítal z najvyšším bodom zjazdovky na vrchole Muráňa v nadmorskej výške 1260 metrov, ktorý zasahuje do Národnej prírodnej rezervácie. Najvyšší bol kratšieho variantu zjazdovky končí, pod hranicou rezervácie, vo výške 1050 metrov nad morom.

Enviromentálna štúdia na posúdenie vplyvov na životné prostredie odsúhlasila výstavbu kratšieho variantu zjazdovky so šesťsedačkovou lanovkou, vlekmi, detským parkom  a zasnežovaním. Čo sa týka kratšieho variantu projektu HorSki park teda našli spoločnú reč investor, ochranári aj ministerstvo životného prostredia. Menšie názorové rozdiely by sa mali vyriešiť ešte v týchto dňoch. Zástupca OZ Idea Spiš ako investora Patrik Dluhoš preto verí, že termín spustenia strediska HorSki park do prevádzky - december 2008,  je viac ako reálny.

Investor dokonca požiadal o výnimku na prehodnotenie dlhšieho variantu zjazdovky z vrcholu Muráňa. Podľa slov Patrika Dluhoša totiž vláda v súčasnosti pripravuje novú koncepciu rozvoja cestovného ruchu na Slovensku, v ktorej by mali byť prehodnotené všetky strediská s novými štandardmi. Zástupca NP Slovenský raj Tomáš Dražil túto možnosť ale radikálne zamietol. Platné posudzovanie na životné prostredie, ktoré bolo investorovi vydané, totiž dlhší variant vylúčilo. Navyše podľa Dražila ide o územie v 5. najvyššom stupni ochrany, chránené Vtáčie územie a územie Európskeho významu.

Magistrát Spišskej Novej Vsi sa do rokovaní zapája intenzívne aj v dôsledku toho, že mesto bude participovať na projekte v dolnej časti strediska v Novoveskej Hute dostavbou infraštruktúry. Podľa slov spišskonovoveského primátora Jána Volného, mesto dalo podnet na stretnutie kvôli zblíženiu rozdielnych názorov. Nikomu totiž neprosieva zbytočne napätá atmosféra a nevyjasnené postoje, keďže vybudovanie moderného lyžiarskeho strediska na okraji Slovenského raja bude mať veľký prínos pre celý región. „Samozrejme, že je na nás, aby sme sa pokúšali o rozvoj s dôrazom na ochranu prírody v Národnom parku Slovenský Raj,“ dodal na záver stretnutia primátor Ján Volný.


SNV, 26. marec 2007