Dnes je 08.09.2024, meniny má Miriama
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

04. 10. 2007 16:13

V zoologickej záhrade v Spišskej Novej Vsi sa rozbiehajú adopcie - svoje zvieratko si chcú adoptovať aj deti postihnuté cukrovkou

K „adoptívnym rodičom“ zvierat v najmenšej a zároveň najmladšej zoologickej záhrade na Slovensku sa už zaradil kolektív pracovníkov Mestskej polície a spoločnosti Lesy mesta, s. r. o., v Spišskej Novej Vsi. V nasledujúcich dňoch sa k nim pripoja aj malí pacienti zo Zväzu detí postihnutých cukrovkou pod názvom Spišiačik. Deti, ktoré bojujú s touto zákernou chorobou si takto na diaľku plánujú adoptovať dikobraza indického. Ako vysvetlila riaditeľka spišskonovoveskej ZOO Jana Dzuriková, noví „rodičia“ si vyberali s dávkou symboliky. „Deti si denne pichajú aj niekoľko ihiel, ktorých má práve dikobraz na sebe neúrekom“.

Ako ďalej dodala, adopcia je výborný spôsob ako vytvoriť vzťah detí k zvieratku aj vtedy, ak ho s rodičmi nemôžu chovať doma. Stačí zaplatiť sumu, ktorá zodpovedá ročnej kŕmnej dávke a veterinárnej starostlivosti vybraného zvieraťa a zoologická záhrada vystaví osvedčenie o adopcii na tabuľke priamo v areáli ZOO. Ide síce iba o symbolickú adopciu, keďže zviera aj naďalej ostáva majetkom záhrady. Jednotlivec alebo podnikateľ sa ale takouto formou stáva ochrancom svojho zverenca.

Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi bola sprístupnená v roku 1989 a je našou najmladšou ZOO na Slovensku. Nachádza sa v krásnom prostredí mestského parku. V zoologickej záhrade chovajú 60 druhov zvierat v celkovom počte 210 jedincov. ZOO sa významne zaslúžila o zachovanie geofondu reintrodukciou myšiakov lesných. Pýchou zoologickej záhrady sú medvede hnedé, tiger ussurijský, lamy alpaky, či emu hnedý. K najväčším atrakciám záhrady patrí šimpanz učenlivý, nazývaný Jupi, ktorý bol vychovaný v domácom prostredí.

Adopcia zvieraťa stojí v rozmedzí od 1 000 Sk za menšie zvieratá až do 50 000 Sk za najväčšie šelmy. Stačí však zaplatiť aj časť sumy, vtedy sa podnikateľ alebo fyzická osoba nestáva adoptívnym rodičom, ale sponzorom. Tabuľka s jeho menom alebo názvom firmy bude na klietke zvieraťa vyvesená rovnako.

 
SNV, 28. marec 2007