Dnes je 08.09.2024, meniny má Miriama
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

04. 10. 2007 16:15

Spišiaci vytvorili najoriginálnejšiu masku pre planétu Zem, v júni budú bojovať v Paríži o celosvetové prvenstvo

Konkrétne problémy týkajúce sa životného prostredia, plytvanie človekom alebo fakt, ako sa súčasný človek správa k darom planéty Zem, či otázky, prečo sú vo svete ohrozené rôzne druhy rastlín a zvierat. Tento rébus mali vyriešiť žiaci vo veku 8 až 11 rokov v rámci súťaže „MASKA PRE PLANÉTU ZEM A PRÍBEHY ZO ŽIVOTA ČLOVEKA A PRÍRODY.“ Do súťaže sa mohli zapojiť triedy z celého Slovenska, ktoré mali vytvoriť a nakresliť masku predstavujúcu planétu Zem. Tá prostredníctvom masky rozpráva svoj príbeh, odkaz pre ľudstvo, čo je pre Zem najdôležitejšie a najpodstatnejšie pre udržanie trvalého vzťahu medzi človekom a prírodou.

Zo 6 000 prác z celého Slovenska boli najúspešnejší žiaci 4. B triedy ZŠ na ulici Komenského v Spišskej Novej Vsi. Dvaja zástupcovia sa s víťaznou prácou budú prezentovať v júni v Paríži spoločne s víťazmi z ďalších 30-tich krajín sveta. Ako povedala pani učiteľka Jana Bobková, ktorá projekt s triedou realizovala, deti pracovali na 1 000 percent takmer tri mesiace. Najskôr spoznávali prostredníctvom domorodých masiek z celého sveta pútavé príbehy staré 200 až 300 rokov, ktoré sú s prírodou bytostne spojené. Na základe toho vytvorili ich originálnu masku v tvare Kamzíka tatranského, doplnenú o charakteristické motívy Slovenska ako ľudové kroje a výrobky, píšťalu, fujaru, ľudové domčeky, tatranské plesá, či typické tatranské kvety. Uprostred masky dominujú deti zo Slovenska. Príbehom chceli žiaci povedať to, ako veľmi im záleží na prírode a zachovaní jej krás. „Som na deti pyšná, že vytvorili originálnu masku kamzíka a príbeh, ktorý má podporiť ochranu životného prostredia vo svete. Dúfam, že tak ako projekt oslovil porotu na Slovensku, osloví aj širokú verejnosť u nás i v zahraničí. Deti víťazstvom v súťaži opäť vyrástli a najmä sa úplne inak pozerajú na ochranu Zeme ako pred niekoľkými mesiacmi. A to bolo cieľom projektu,“ dodala na záver Jana Bobková.

Medzinárodný projekt venovaný ochrane životného prostredia a vzťahu človeka k prírode usporadúva Veolia Enviroment, na Slovensku Veolia voda, pod záštitou UNESCO, Desaťročia OSN pre výchovu k trvalo udržateľnému rozvoju, Francúzskej komisie pre Unesco a Múzea na nábreží Branly v Paríži. Do celosvetovej súťaže sa zapájajú žiaci z 30 krajín celého sveta. Vzájomná konfrontácia a vyvrcholenie prebehne 1. júna v Paríži a v rámci záverečnej výstavy budú práce veľkým obohatením odkazov planéty Zem pre nás, ľudí.

 
SNV, 30. marec 2007