Dnes je 18.10.2024, meniny má Lukáš
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

17. 11. 2010 14:16

Športom k zodpovednosti za seba

Od: P. Jančík, L. Kormošová


Mestská polícia v novom školskom roku rozbehla ďalší projekt zameraný na prevenciu trestnoprávnych činností mládeže.

„Nový prístup k prevencii kriminality mladých Rómov: Organizovaným športom bližšie k zodpovednosti za seba“ je názov ďalšieho prevenčného projektu z dielne Mestskej polície v SNV. Projekt obsahovo nadväzuje na predošlé 2 úspešne realizované projekty „Ja som bol jedným z nich“ (2008) a „Dajme im šancu alebo sebareflexiou k zmene správania“ (2009). Zapojených je do neho 20 školákov zo ZŠ Ing. O. Kožucha na prahu trestnoprávnej zodpovednosti (13 - 14 rokov). Predovšetkým ide o deti zo sociálne málo podnetného prostredia rómskych osád Hájik, Podskala a Vilčurňa, ktoré si podľa príslušnosti k osadám vytvorili gangy, tie navzájom súperia. Mestská polícia sa so školou rozhodla tento problém riešiť vytvorením zážitkových vzdelávacích preventívnych aktivít a znížiť tak trestnú činnosť najmä medzi rómskou mládežou. Do projektu sú zapojené aj nerómske deti.

Cieľom 4-mesačného projektu je zvýšiť poznanie a právne vedomie predovšetkým rómskej mládeže o negatívnych dôsledkoch ich protispoločenského konania. Cestou k tomu sú športové aktivity - futbalové tréningy a vytvorenie futbalového tímu, ktorý bude fungovať aj po skončení projektu; stretnutia s peeraktivistami; prednášky a workshopy na rôzne témy; exkurzie na mestskom úrade, mestskej polícii, štátnej polícii, na súde, okresnej prokuratúre či na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, ale aj návšteva reedukačného zariadenia a centra voľného času. Aktivity vyvrcholia koncom decembra futbalovým turnajom medzi štyrmi ZŠ.

Na realizáciu projektu Rada vlády SR pre prevenciu kriminality poskytla zo štátneho rozpočtu dotáciu 8 000 € (80 %), Mesto SNV spolufinancuje projekt vo výške zvyšných 20 %.