Dnes je 18.10.2024, meniny má Lukáš
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

02. 05. 2012 10:10

Projekt Zebra


Mesto Spišská Nová Ves v spolupráci s mestskou políciou rozbehlo v apríli projekt zameraný na zvýšenie dopravnej bezpečnosti v meste s názvom „ZEBRA – Zodpovedne Eliminujeme Bezpečnostné Riziká u Aktérov cestnej premávky v našom meste“, na ktorý získalo dotáciu z Ministerstva vnútra SR vo výške 17 541 €. Termín ukončenia projektu je najneskôr do 31. decembra 2012.

„Zámerom projektu je zníženie počtu dopravných nehôd, ktorými sú ohrozené najmä maloleté deti, obyvatelia vo vyššom veku, ako aj občania so zdravotným postihnutím,“ informovala vedúca útvaru rozvoja mesta a cestovného ruchu Ing. Zuzana Záborská. Mesto preto do jeho realizácie plánuje zapojiť širokú verejnosť s dôrazom na najrizikovejšie skupiny – maloleté deti a dôchodcov.

Zlepšiť vedomosti v oblasti dopravnej výchovy,  ako aj o poskytnutí prvej pomoci, tiež zlepšiť zručnosti bezpečného správania sa nemotorizovaných aktérov cestnej premávky, najmä detí a dôchodcov chce dosiahnuť prostredníctvom výchovno-vzdelávacích aktivít, ktoré budú realizované v nasledujúcom období inovatívnymi formami, vrátane atraktívnych súťaží.

V rámci tohto projektu bude dovybavené nedávno rekonštruované detské dopravné ihrisko a zriadené budú „bezpečné školské zóny“ s doplneným dopravným značením. Na ihrisku pribudnú detské bicykle, kolobežky a šliapacie motokáry, doplní sa aj počet ochranných prílb. Zmodernizované bude aj interiérové vybavenie školiacej miestnosti.

Posilnenie preventívnych činností v spolupráci s verejnosťou chce mesto realizovať zapájaním aktívnych dôchodcov v spolupráci s Klubmi dôchodcov do vzdelávania žiakov na dopravnom ihrisku a distribúciou ochranných reflexných prvkov pre žiakov základných a materských škôl.

Mestská polícia bude dovybavená technickými zariadeniami, ktoré zefektívnia jej preventívnu i kontrolnú činnosť v oblasti bezpečnosti dopravy.