Dnes je 18.10.2024, meniny má Lukáš
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

05. 10. 2007 18:56

Pracovné stretnutie k výpadkom v dodávke elektriny

Od: Lucia Kormošová

Na pracovnom stretnutí primátora mesta Spišská Nová Ves Jána Volného so zástupcami spoločnosti Východoslovenská energetika (VSE), a. s., sa riešila problematika častých výpadkov elektrického prúdu v meste a jeho okolí.

Rokovalo sa o kritickej situácii v meste Spišská Nová Ves, resp. mestských častiach Novoveská Huta, Ferčekovce, Kamenný obrázok a Kozí vrch, kde už dlhšiu dobu pravidelne dochádza k výpadkom v dodávkach elektrickej energie, ktoré znepríjemňujú život najmä tam žijúcim obyvateľom a pôsobiacim firmám.

Dotknuté lokality majú vlastný režim dodávok elektrickej energie, ktorý je nezávislý od elektrických rozvodov v centre mesta. Diaľkové vedenia číslo 245 a 214, ktoré napájajú Ferčekovce a Novoveskú Hutu, vedú ťažkým lesným terénom a v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok, aké sme zažili aj nedávno 20., 21. a 24. augusta 2007, dochádza často k ich narušeniu. Veľký vplyv na tejto nepriaznivej situácii má najmä fakt, že spomínané diaľkové vedenia na rozdiel od mestských rozvodov nevedú ako kabelové vedenie v zemi, ale naopak vo vzduchu. Tým sú náchylnejšie na zmeny počasia, napr. veterné smršte a nimi vyvolané pády okolitých stromov, či iné nepriaznivé situácie, ktoré sú hlavnou príčinou výpadkov v dodávkach elektrického prúdu dotknutým mestským častiam.

Na stretnutí zástupcovia spoločnosti VSE, a. s. ubezpečili primátora Jána Volného o snahe nájsť koncepčné riešenie v čo najkratšom časovom horizonte. Prisľúbili zrealizovať technické riešenie, ktoré zabezpečí, aby na existujúcom vedení nedochádzalo k dlhodobým výpadkom. V súčasnosti je totižto situácia taká, že v prípade poruchy je potrebné fyzicky dôjsť k úsekovému vypínaču, čo môže pracovníkovi VSE, a. s., trvať 30 minút až 1 hodinu. Následne sa manuálne vypne vypínač a obnoví sa dodávka elektrického prúdu. VSE, a. s., v tejto súvislosti uvažuje o nainštalovaní diaľkovo ovládaného úsekového vypínača na diaľkové vedenie VN 245 v smere na Tepličku, ktorý by celý tento proces skrátil na 3, 6 max. 10 minút bez nutnosti fyzickej prítomnosti pracovníka na mieste poruchy.

Okrem toho má VSE, a. s., pripravené aj alternatívy riešenia celkového napojenia dotknutých mestských častí na elektrické rozvody. Čaká sa však na konečné rozhodnutia v otázke výstavby rekreačných stredísk „HorSKIpark“ spoločnosti Skilab, s. r. o., a „Spišský raj“ spoločnosti Dorchester Group of Companies, ktoré by sa mali priamo dotýkať Ferčekoviec a Novoveskej Huty. Buď sa vybuduje v rámci týchto stredísk nová rozvodňa, ktorá napojí aj kritické mestské časti, alebo sa uvažuje o prepojení Novoveskej Huty s mestskými rozvodmi na sídlisku Mier, s následným napojením Ferčekoviec na Novoveskú Hutu existujúcimi, resp. novými eletrickými rozvodmi.

Pracovné stretnutie viedlo k záveru, že problémy, ktoré trápia obyvateľov mestských častí Ferčekovce, Novoveská Huta, Kamenný obrázok a Kozí vrch by mali byť v dohľadnej dobe minulosťou.


SNV, 10. september 2007