Dnes je 16.09.2024, meniny má Ľudmila
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

07. 02. 2008 14:27

Spišskonovoveské Embraco Slovakia oslávilo desaťročnicu i nový certifikát

Od: Lucia Kormošová


Tento rok si okrem 740. výročia prvej písomnej zmienky o meste Spišská Nová Ves pripomíname aj 10. výročie pôsobenia najvýznamnejšieho európskeho závodu celosvetovej korporácie Embraco v meste.

Pri tejto príležitosti sa konala v Embracu Slovakia (ES) 6. 2. 2008 slávnosť s názvom „OBJAVME EMBRACO U NÁS DOMA - SPOLOČENSKÁ ZODPOVEDNOSŤ JUBILUJÚCEHO ZÁVODU“. Ide zároveň o kampaň, ktorá bude prebiehať po celý rok.
Pozvanie na slávnosť prijali predstavitelia mesta a viacerých inštitúcií, s ktorými najväčší zamestnávateľ v regióne spolupracuje. Počiatky investície i 10-ročnú históriu im pripomenuli generálny riaditeľ spoločnosti p. Carlos A. Xavier a p. Katarína Držíková z odd. komunikácie. Tento deň bol však pre ES významný i vďaka niečomu inému. „Dnes nám, ako prvej spoločnosti na Slovensku, odovzdali medzinárodný certifikát QC 080 000 za fungujúci systém manažmentu nebezpečných látok. Sme na to hrdí, pretože dokumentuje náš hlboký vzťah k riešeniu globálnych problémov Zeme,“ s hrdosťou oznámil C. A. Xavier a poďakoval sa všetkým zamestnancom, ktorí sa oň spoločne zaslúžili.

Korporácia Embraco

Poskytovať inovačné riešenia pre lepšiu kvalitu života - je hlavným poslaním spoločnosti Embraco, svetového lídra v chladiacich riešeniach. Embraco má výrobné základne na 3 kontinentoch, servisnú a distribučnú štruktúru vo viac ako 80 krajinách. Centrála sa nachádza v Joinville (južná Brazília), ktorý je partnerským mestom Spišskej Novej Vsi.
Embraco sa vyznačuje svojou schopnosťou inovovať, s cieľom poskytovať tichšie a ekologickejšie výrobky spolupracuje pri ich vývoji so zákazníkmi. Súčasťou podnikateľských aktivít spoločnosti je sociálna zodpovednosť, preto sa všetky činnosti zakladajú na udržateľnom rozvoji, blahobyte komunity, zdraví a bezpečnosti zamestnancov. Angažovanosť, výnimočnosť, inovácia, integrita, rešpekt - to sú uznávané hodnoty spoločnosti. Embraco obchoduje v oblasti domáceho aj komerčného chladenia na celom svete. Každý štvrtý kompresor pre domáce a komerčné chladenie vo svete pochádza z jeho výrobných hál.

Etablovanie v Spišskej Novej Vsi

Embraco na Slovensku existuje od 5. 12. 1997. Výrobu spustilo v marci 1998, závod bol slávnostne inaugurovaný 8. 7. 1999. Zastavaná plocha tvorí viac ako 46 000 m2. V priebehu prvých 12 mesiacov spoločnosť spustila 4 výrobné linky. Kým na počiatku väčšinu komponentov pre výrobu dovážala, dnes ich takmer všetky vyrába sama.
Základným pilierom spoločnosti sú ľudia. Ročne organizuje ES okolo 500 rozličných školení, do ktorých investuje v priemere 6 mil. korún/rok. Vo vedení boli na začiatku Taliani, neskôr Brazílčania, dnes sú v manažérskom tíme takmer výlučne Slováci. Po vzniku zamestnávalo 380 ľudí, dnes ich má cca 2 350. ES výrazne pomohlo znížiť nezamestnanosť v našom regióne. V rámci spoločensko-zodpovedných aktivít ho zastupuje tím dobrovoľníkov.
V súčasnosti je slovenský závod jediným v rámci konzorcia, kde sa vyrábajú kompresory a kondenzačné jednotky na komerčné účely. Popri centrále je tiež jedinou dcérskou spoločnosťou, ktorá sa zaoberá aj výskumom a vývojom. „Je to výsledok skvelého technického pozadia. Každoročne investujeme do rozvoja 3 % obratu s cieľom zvýšiť efektívnosť a byť o krok vpred pred konkurenciou,“ ozrejmil jedinečnosť slovenského závodu jeho generálny riaditeľ. Embracu do karát nahráva aj skutočnosť, že má strategickú pozíciu v srdci Európy, kde prevažná väčšina zákazníkov sa nachádza do 800 km od Spišskej Novej Vsi.

Hospodárske výsledky za 2007

V porovnaní s r. 1998, kedy sa vyrobilo 75 000 kompresorov, dnes je produkcia 57-násobne vyššia. Vlani sa vyrobilo v Spišskej Novej Vsi 4,3 mil. ks kompresorov pri celkovej výrobnej kapacite 4,4 mil. ks/rok. Predaj zaznamenal 7-násobný nárast, čo za r. 2007 činí 4,150 mil. predaných kompresorov. Spoločnosť za 10 rokov pôsobenia na Spiši preinvestovala doteraz 5,41 miliárd korún, v minulom roku to bolo 125 miliónov. Embraco Slovakia vynaložilo na mzdy a benefity v r. 2007 827 mil. Sk. 2 %-né zvýšenie oproti r. 2006 zaznamenali tržby, keď dosiahli úroveň 6,27 mld. Sk. Za celý rok 2007 v závode nezaznamenali ani jednu vážnejšiu nehodu. Embraco plánuje v roku 2008 produkciu na približne rovnakej úrovni, investície by mali v tomto roku prekročiť sumu 150 miliónov Sk.

Smerovanie v budúcnosti

ES by do roku 2010 chcelo zvýšiť výrobnú kapacitu na 5 miliónov kompresorov a kondenzačných jednotiek ročne. „V súčasnosti sa tiež pracuje na vývoji novej podskupiny kompresora, ktorý bude mať vyšší výkon, nižšiu hlučnosť, spotrebu a bude priateľskejší k životnému prostrediu,“ informoval generálny riaditeľ.

 

POVEDALI O EMBRACU SLOVAKIA

  • MUDr. Oľga Pirochová - primárka detského odd. na NsP v SNV

„Všade na svete, tak aj na Slovensku platí pravidlo, že v núdzi poznáš priateľa. My sme ho našli v spoločnosti Embraco, ktoré sa nie malou mierou podieľa na spríjemnení pobytu našich malých pacientov na detskom oddelení v Spišskej Novej Vsi a samozrejme aj doprevádzajúcich rodičov. Vďaka Embracu máme krásne vymaľované detské a nedonosenecké oddelenie žiariacimi pastelovými farbami. Dnes už máme aj posteľné prádlo s rozprávkovými motívmi, ktoré sme získali vďaka tejto spoločnosti darom na Vianoce. Chcem tiež poďakovať všetkým zamestnancov Embraca, ktorí každoročne pred Vianocami robia zbierku hračiek a oblečenia a venovali mnoho aj detskému oddeleniu. Som veľmi vďačná, že tieto Vianoce nám Embraco zadovážilo aj jednorazové plienky. Je to veľká pomoc.“

  • RNDr. Ladislav Ruttkay - riaditeľ SPŠ strojníckej v SNV

„V mesiaci február oslavujeme 5. výročie spolupráce našej školy a spoločnosti Embraco Slovakia. Presne 27. 2. 2003 sa uskutočnilo na pôde našej školy prvé oficiálne stretnutie vedenia školy a spoločnosti, na ktorom bol deklarovaný záujem Embraca o spoluprácu pri vzdelávaní našich študentov, ale zároveň aj spolupráca pri príprave ľudí v Embracu už zamestnaných. Potešiteľné je, že neostalo len pri deklaráciách, ale hneď v lete 2003 začalo budovanie tzv. Operačného rozvojového strediska na pôde našej školy. V priebehu niekoľkých mesiacov bolo pripravené a vo februári 2004 bola podpísaná dohoda o spolupráci pri vzdelávaní zamestnancov tohto závodu. Na pôde našej školy sa nachádza niekoľko objektov, ktoré pomáhajú pri ich vzdelávaní v oblasti metrológie, technického kreslenia. Je tiež pripravená simulovaná výrobná linka, na ktorej sa zaúčajú noví zamestnanci spoločnosti Embraco. V rámci našich možnosti pripravujeme kurzy v oblasti pneumatiky, hydrauliky, programovania TLC automatov. Je to veľký projekt, týmito kurzami už prešli tisíce zamestnancov spoločnosti. Čo je potešiteľné, tieto kurzy vo veľkej miere zabezpečujú naši učitelia. Význam tejto spolupráce je naozaj široký. Naši učitelia majú možnosť vyučovať konkrétne veci, ktoré sú potrebné v reálnej praxi. Tým pádom nestagnujú, ale majú možnosť ísť dopredu. Škola má zabezpečený z týchto vzdelávacích programov určitý príjem. Partnerstvo nespočíva v tom, že by Embraco dotovalo školu priamo nejakými finančnými prostriedkami. Všetky zdroje škola získava vyrovnaným partnerstvom, keď poskytuje to, čo má - svoje služby. Aj vďaka tejto spolupráci a príjmu z nej sme na škole mohli vybudovať ďalšie technologické centrá. Je to príklad spolupráce veľkého závodu a školy, ktorý je dávaný za vzor aj v rámci kraja.“

  • Ing. Ján Pisoň - tech. riaditeľ Bureau Veritas Certification, garant pre certifikačnú činnosť

„Získaný certifikát QC 080 000 preukazuje, že spoločnosť má veľký záujem o riadenie chemických látok vo svojich procesoch. Je to nielen výsledok ich predchádzajúcej činnosti, činnosti v oblasti riadenia kvality, oblasti riadenia environmentálu - vzťahu k životnému prostrediu, ale aj výsledok záujmu o Slovensko a jeho okolie, o jeho životné prostredie. My ako nezávislá organizácia sme veľmi radi, že môžeme takejto významnej spoločnosti odovzdať tento certifikát.“

  • Mgr. Ján Volný - primátor mesta SNV

„Z pohľadu tých, ktorí sme mali tú česť stáť pri začiatku etablovania sa spoločnosti v našom regióne - keď sme pred desiatimi rokmi začali snívať tento sen, netušili sme, ako to dopadne. Samozrejme, dnes už vieme, výsledok je fantastický. Ono to ale nebol sen, bolo to desať rokov tvrdej poctivej práce všetkých zainteresovaných, aby sa mohol tento výsledok prejaviť tak, ako sa prejavil dnes. Desať rokov je relatívne krátky čas aj v dejinách nášho mesta, napriek tomu si trúfam povedať, že dnes si Spišskú Novú Ves bez spoločnosti Embraco nevieme predstaviť. Chcem jej veľmi pekne poďakovať za to všetko, čo urobila v oblasti zamestnanosti v našom meste, v našom regióne, ale vôbec aj v oblasti rozvoja verejného života.“


SNV, 7. februára 2008