Dnes je 16.09.2024, meniny má Ľudmila
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

28. 02. 2008 13:35

Fotograf Ladislav Jiroušek bol pri príležitosti životného jubilea slávnostne prijatý na radnici

Od: Lucia Kormošová, Mária Findurová


Vynikajúci východoslovenský umelecký fotograf Ladislav Jiroušek sa v tomto roku 19. februára dožil už 65-tych narodenín.

Dňa 27. februára ho, spolu s manželkou Ľubicou, o 14.30 hod. v Radnici mesta Spišská Nová Ves pri tejto príležitosti prijal primátor mesta Ján Volný, aby mu prejavil úctu a uznanie za jeho doterajšiu tvorbu, poďakoval sa mu za propagáciu mesta i za všetko, čím prispel k jeho rozvoju. Zároveň mu poblahoželal k vydaniu najnovšej knihy „Spiš - perla Slovenska“ a do ďalších rokov mu poprial veľa tvorivého nadšenia, dobrých nápadov, úspešnú tvorbu a najmä zdravie, ktoré známy fotograf momentálne veľmi potrebuje.

Zo života Ladislava Jirouška

Pán Ladislav Jiroušek sa narodil 19. februára 1943 v Ústí nad Orlicí (ČR). Tu prežil prvé roky detstva a naučil sa písmená abecedy. Do lavíc druhej triedy už zasadol v Spišskej Novej Vsi a ostal jej verný dodnes. Len počas štúdia na Železničnom učilišti a Vyššej priemyselnej škole v Šumperku mu bolo naše mesto dočasným domovom.

Po ukončení stredných škôl nastúpil p. Jiroušek do nášho rušňového depa ako rušňovodič. To však už fotil všade, kade chodil a všetko, čo videl, a tak sa po čase stal v Uzlovom klube Železničiar fotografom. Dodatočne sa vyučil za fotografa a v roku 1984 v Bratislave ukončil diaľkové štúdium výtvarnej fotografie.

A ako sa vlastne stal fotografom? Nuž vďaka učiteľke zo základnej škole p. Jolanke Jánošíkovej, jej obrovskej tekvici vypestovanej na školskom pozemku, ktorú chcela mať zdokumentovanú a starému fotoaparátu Kodak doma u Jirouškovcov. Potom už nasledovali nočné vyvolávania fotografií v tanieroch mamky Jirouškovej, jej krik pre hnedé fľaky po vývojke a prvé úspechy na súťažiach s divadelnými portrétmi v Šumperku.

Po prvých víťazstvách sa Ladislav vo fotografovaní čoraz viac zdokonaľoval a postupne začal vydávať jednu knihu za druhou, až ich vydal do súčasnosti  pätnásť. V tlači je pripravená ďalšia publikácia s názvom „Gemer - Malohont“.

Okrem kníh je p. Jiroušek tiež autorom desiatok pohľadníc, skladačiek, brožúr, turistických sprievodcov, máp. Vo svojej fotografickej tvorbe sa zameral najmä na prírodu, krajinu, folklór, kultúrne a historické pamiatky.

Zo svojich kníh si autor najviac váži „Slovenský raj“„Tatranské panorámy“. Tú prvú považuje za svoju srdcovú záležitosť, možno i vďaka 15 rokom v dobrovoľnej horskej službe. Veď vďaka nej má náš národný park prechodený nielen po vyznačených trasách. Tú druhú si váži iste i pre náročnosť získavania záberov. Veď dostať sa na vrcholy tatranských štítov, sám, s ťažkým batohom, to vyžadovalo nielen dobrú kondíciu, ale i odvahu a odhodlanie. A keď ho v našich veľhorách zastihla náhla búrka, nuž vtedy stálo pri ňom najmä šťastie...

Najnovšia publikácia „Spiš - perla Slovenska“ sa rodila skoro tri roky. K známym záberom Slovenského raja, Levoče, či Tatier pribudli letecké zábery niektorých miest a obcí nášho prekrásneho Spiša. Sú veľmi zaujímavé, robené na ultraľahkom lietadle, keď si bolo potrebné dávať pozor najmä na vietor a aby bolo dostatok paliva v nádrži. Nájdete v nej i veľmi krásne zábery na naše kultúrne a historické pamiatky. Možno sa i prekvapíte, aké sú nádherné kostolíky v mnohých menších dedinách. Publikácia je doplnená erbmi miest a obcí. Je výtvarne veľmi pekne spracovaná a doplnená veľmi fundovaným textom historika p. Ivana Chalupeckého. Je zaujímavé, že i keď vyšla len nedávno, našla si už cestu do Kanady a iste tak priláka návštevníkov na  Slovensko, k nám na Spiš. A to vďaka jej autorovi, fotografovi, Ladislavovi Jirouškovi.

Pán Jiroušek žije 36 rokov v harmonickom manželstve s pani Ľubicou, spolu vychovali tri deti a majú troch vnukov. Dobré rodinné vzťahy, preteplené láskou a porozumením, pomohli jubilantovi prekonať úskalia chorôb, ktoré ho v poslednom čase postihli.

Želáme mu najmä pevné zdravie, mnoho tvorivosti, úspechov, spokojnosť a lásku!



SNV, 28. februára 2008