Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

21. 05. 2008 15:50

ISSA natáčala dokument v spišskonovoveskej materskej škole

Od: Lucia Kormošová


Nevídaný úspech dosiahla Materská škola na Jilemnického ul. v Spišskej Novej Vsi, kde nedávno Medzinárodná asociácia Krok za krokom (ISSA) natáčala dokument pre potreby profesionálneho rozvoja učiteliek v zahraničí.

Materská škola (MŠ) sa zapojila do programu Krok za krokom v roku 1994. Nakoľko chce ISSA tento program realizovať aj inde v Európe, rozhodla sa zdokumentovať spišskonovoveskú MŠ, kde sa už dlho uplatňujú jeho štandardy. Video ukážky, ktoré sme natočili, budú použité pre školy, ktoré pracujú s programom KROK ZA KROKOM v iných krajinách ako dôkaz toho, ako by mali fungovať pedagogické štandardy ISSA v triedach. Gratulujeme k skvelej práci a pani učiteľkám k tomu, ako vynikajúco vytvárajú učebné prostredie a využívajú stratégie zmysluplného vyučovania,“ poďakovala za vynikajúcu ukážku práce a pomoc konzultantka ISSA Dawn Tankersley.

„Sme modelovou školou na Slovensku a zároveň sú 2 učiteľky aj lektorkami tohto programu. Formou cyklického vzdelávania sme preškolili stovky učiteliek v rámci SR a zároveň sme im umožnili sledovať proces aj priamo v našich triedach. Našu školu navštívili rôzne delegácie z Chorvátska, Ukrajiny, USA, Maďarska, Kanady, minulý rok z Estónska. Veľmi dobrú spoluprácu máme s Materskou školou v Havlíčkovom Brode na Nádražnej ul., kde sa realizuje ten istý program pod názvom „Začít spolu,“ zhodnotila úspechy riaditeľka spišskonovoveskej MŠ Ľudmila Frankovičová.

Program Krok za krokom sa realizuje v 6 triedach, celkovo sa týka 146 detí vo veku 2 - 6 rokov. Okrem toho v jednej triede beží tzv. „Zdravotný program“ pod vedením MUDr. K. Karpinskej a detskej sestry A. Ogurčákovej, kde zaškoľujú deti alergické a deti s oslabenou imunitou.

Medzinárodná asociácia Krok za Krokom:
ISSA je mimovládna členská organizácia, ktorá bola založená v Holandsku na presadzovanie demokratických princípov a podporu a rozvíjanie účasti rodičov a komunity vo výchove a vzdelávaní detí predškolského a žiakov mladšieho školského veku. Spája 27 organizácií v rovnakom počte krajín, má vplyv na viac ako 200 000 učiteľov predškolských zariadení a ZŠ, ako aj na pestúnky, rodičov, riaditeľov škôl, psychológov, vedúcich predstaviteľov komunity a riadiacich pracovníkov v školstve na miestnej a národnej úrovni. Programy KROK ZA KROKOM sa v súčasnosti týkajú viac ako 1 milióna detí a ich rodín. Členovia ISSA spolupracujú na presadzovaní dostupnosti kvalitnej výchovy a vzdelávania pre všetky deti. Sú zapojení do národnej reformy výchovno-vzdelávacích systémov, rozvíjajú nové zdroje pre učiteľov, poskytujú školenia a podporujú výskum, realizujú projekty na všetkých úrovniach, zabezpečujú fórum pre pedagógov, odborníkov a tvorcov školskej politiky.

 

SNV, 21. mája 2008