Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

16. 05. 2008 18:04

Gruzínske DAPIONI rozlieskalo spišskonovoveskú radnicu

Od: Lucia Kormošová


15. mája 2008 na radnici v Spišskej Novej Vsi vystúpil celosvetovo preslávený súbor ľudového tanca DAPIONI z Tbilisi v Gruzínsku.

36-členný súbor mal pôvodne svoje jedinečné umenie pod vedením choreografa Roberta Korchilavu predviesť na tribúne pri Levočskej bráne. Silný dážď zmenil plány a tak svojím vystúpením potešili aspoň volejbalistky, ktoré na radnici oslavovali svoj postup do extraligy.

Prekrásne kostýmy a gruzínske piesne, ako i tance plné majstrovského balansovania na špičkách boli skutočne hodné obdivu. Mladí tanečníci predviedli romantický tanec „kartuli“ pripomínajúci svadbu; „samaiu“, ktorá sa tancuje na počesť najvýznamnejšej gruzínskej kráľovnej Tamar; či „acharuli“, ktorý vyžaduje maximálne presné pohyby od tanečníkov na pódiu. Dve skupinky chlapcov navzájom proti sebe akoby súťažili pri „mtiuluri“. Potleskom naše volejbalistky a ostatní účastníci prijatia nešetrili ani po rytmickej „partse“ pochádzajúcej z regiónu Guria, pri excelentnom bubnovom duete mladých Gruzíncov a mnohých ďalších tancoch.

Dúfajme, že DAPIONI ešte zavíta do Spišskej Novej Vsi a famózne umenie mladých Gruzíncov bude mať možnosť v budúcnosti obdivovať aj široká verejnosť.


SNV, 16. mája 2008