Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

26. 05. 2008 09:43

V Embracu Slovakia vyrobili 25 miliónov kompresorov

Od: Katarína E. Čaniová, Communication House, foto: Lucia Kormošová


V Embracu Slovakia dňa 26. mája 2008 vyrobili dvadsiaty piaty miliónty kompresor. Ak by tento počet umiestnili vedľa seba, zaplnil by 112 futbalových ihrísk alebo 577 hokejových ľadových plôch. Viac ako 7-krát by tiež ním mohli „vydláždiť“ spišskonovoveské šošovkovité námestie považované za najdlhšie na Slovensku.

Prvý milión kompresorov vyrobili v júni 2004 - po 6 rokoch od vzniku závodu. Jeho rozšírenie na najväčší európsky závod Embraca umožňuje produkciu do 5 mil. kusov ročne. Päťdesiaty miliónty kus očakávajú približne o 5 rokov. „Teší nás, že Embraco na Slovensku výrazne prispieva k 22 %-mu podielu našej spoločnosti na svetovom trhu a tiež k tomu, že sme sa stali najväčšími predajcami kompresorov vo svojom segmente. V Spišskej Novej Vsi plánujeme vyrábať ešte viac kondenzačných jednotiek - ucelených systémov, ktorých sú kompresory súčasťou. Zvýšime ich variabilitu a takisto posilníme poradenstvo a servis,“ vyjadruje sa výkonný riaditeľ pre Európu Lainor Driessen.

O inovačných zmenách za 10 rokov fungovania slovenského závodu hovorí špecialista produktu Matúš Babík:Uplatnili sme viacero patentov Embraca, na ktorých sa výrazne podieľali aj odborníci od nás. Zvýšili sme účinnosť, znížili  hlučnosť. Naša firma z procesov eliminovala olovo, šesťmocný chróm, kadmium, polybrómované bifenyly a polybrómované dibenzoétery a nahradila ich látkami prijateľnejšími pre životné prostredie. Ako prví na Slovensku sme získali medzinárodný certifikát QC 080 000 za fungujúci systém riadenia nebezpečných látok.“

Ak pred 6 - 7 rokmi ešte prax nehovorila o energetických triedach A, B, C, v súčasnosti mnohé inovácie sú založené práve na zníženie spotreby energií. Kompresory vyrobené v Embracu Slovakia umiestňujú výrobcovia bielej techniky do chladničiek i do chladiacich vitrín a boxov triedy A+. Medzi klientov tunajšieho závodu patrí Whirlpool, Copeland, Electrolux, LG, Gorenje, Bosch - Siemens, Liebherr, Arcelik, Sharp a ďalší.

 

SNV, 26. mája 2008