Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

09. 04. 2021 08:57

Spišská Nová Ves sa zapája do medzinárodného projektu Zelená planéta

V rámci projektu Zelená planéta zasadí primátor mesta Spišská Nová Ves Pavol Bečarik v sobotu 10. 4. 2021 o 15.30 hod. na Radničnom námestí v blízkosti budovy Reduty symbolický strom – lipu.

Projekt Greening of the Planet - Zelená planéta je pokračovaním minuloročného projektu Ekologizácia Ukrajiny. Jeho poslaním je obnova ekosystému Zeme s cieľom upútať pozornosť sveta a zjednotiť ľudí v rámci globálnej ekologickej výzvy. Jedným z kľúčových cieľov projektu je zrealizovať rozsiahlu výsadbu miliónov stromov za 1 deň v 100 krajinách sveta.

Organizátorom projektu je nadácia Greening of Ukraine a podporovaný je Ministerstvom zahraničných vecí Ukrajiny, Ministerstvom ochrany životného prostredia a prírodných zdrojov Ukrajiny a Štátnou agentúrou pre lesné zdroje Ukrajiny. Oficiálne zahájenie je naplánované na 10. apríla 2021. 

„Väčšina z nás si je dnes vedomá potreby chrániť životné prostredie. Preto sa i naše mesto zapojilo do tohto medzinárodného projektu. Keď každý z nás len maličkou kvapkou prispeje k ochrane prírody, môže to mať obrovský dosah pre našu planétu,“ uviedol Pavol Bečarik, primátor Spišskej Novej Vsi.

Iniciátorkou zasadenia stromu v rámci uvedeného projektu je Oľga Semančáková: Na Slovensku bývam od roku 1999 a považujem sa za ,veľkú Slovenku‘. Všetko, čomu som sa doteraz venovala z celej duše, vždy malo nádych slovensko-ukrajinskej družby a integrácie. Keď som dostala ponuku byť koordinátorkou projektu Zelená planéta na Slovensku, nič logickejšie mi nenapadlo, ako začať v Spišskej Novej Vsi – bráne Slovenského raja. Skvelým začiatkom bude podujatie v sobotu, kedy zasadíme v parku pri Redute Strom družby medzi Ukrajinou a Slovenskom. Zároveň tým podporíme obnovu ekosystému planéty a budeme spájať ľudí dobrej vôle, čo je aj nosnou myšlienkou projektu.“

Do projektu Zelená planéta sa zapojilo 130 krajín. Koordinátorkou tohto projektu pre Slovensko je Mgr. Oľga Semančáková, riaditeľka časopisu Business Woman Slovakia, predstaviteľka ukrajinskej diaspóry na Slovensku, zakladateľka nadácie Naša cesta. Viac informácií o pilotnom projekte Ekologizácia Ukrajiny nájdete na stránke https://greening.org.ua/.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––Text:
Edita Gondová, pracovník pre kontakt s médiami, kancelária primátora, MsÚ, t. č. +421 53 4176 622, edita.gondova(at)mestosnv.sk

Informácie:
Mgr. Oľga Semančáková, koordinátorka projektu pre Slovensko, t. č. +421 918 694 136