Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

09. 06. 2008 09:23

Primátor Spišskej Novej Vsi udelil ďalšie dve ceny

PhDr. Jozef Kuruc

PhDr. Jozef Kuruc

Štefan Ringoš

Štefan Ringoš


Skutočnosť, že mesto Spišská Nová Ves je bohaté na šikovných ľudí, ktorí sú činorodí i v dôchodkovom veku, potvrdili dve novoudelené Ceny primátora mesta.

Z rúk PhDr. Jána Volného si ich na radnici 7. júna 2008 prevzali dvaja jubilanti zhodne oslavujúci krásne životné jubileum 75 rokov, ktorých mená sú Spišskonovovešťanom dobre známe. Za rozvoj mesta a výrazný prínos pri zdokumentovávaní histórie mesta si prebral toto ocenenie klasický filológ, regionálny historik a pedagóg PhDr. Jozef Kuruc. Rozvoju mesta SNV v oblasti kultúry a požiarnej ochrany, ako i vedeniu Klubu dôchodcov v Novoveskej Hute sa venoval a stále ešte venuje p. Štefan Ringoš, za čo si tiež vyslúžil Cenu primátora.

Obom jubilantom blahoželáme a prajeme veľa entuziazmu a síl do ich ďalšej, pre naše mesto vysoko hodnotnej činnosti!

PhDr. Jozef Kuruc

Narodil sa 6. 6. 1933 v Spišskej Novej Vsi, kde prežil aj celý svoj život. Od mala mal vďaka starému otcovi, ktorý bol zamestnancom mesta, možnosť nadobúdať vzťah k práci pre mesto. Po maturite na gymnáziu v r. 1951 začal študovať na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. V r. 1954 odišiel na Masarykovu univerzitu do Brna, neskôr na Karlovu univerzitu do Prahy, kde v r. 1956 spromoval v odbore latinčina - gréčtina - pomocné vedy historické. Pracoval ako vysokoškolský pedagóg na katedre klasickej románskej filológie a klasickej archeológie FF UK v Bratislave. V r. 1958 mu bol pracovný pomer pre jeho nekompromisný svetonázor zrušený. V r. 1959 sa oženil s manželkou Margitou. Až do r. 1993, t. j. do odchodu do dôchodku pôsobil ako riaditeľ Št. okresného archívu v SNV. Postupne vybudoval v našom meste vysoko cenený a hodnotený vedecký archív. Bolo mu udelené najvyššie rezortné vyznamenanie - medaila Pavla Križka za rozvoj archívnictva v SR. Od r. 1990 - 2003 vyučoval ako odborný asistent na Teologickej fakulte UK - TI v Spišskom Podhradí latinčinu a gréčtinu. Napísal v autorstve a spoluautorstve vyše 10 monografií z dejín mesta Spišská Nová Ves. Bol iniciátorom vzniku výboru pre udeľovanie Ceny mesta, niekoľko rokov aj jeho člen. Inicioval vybudovanie Pamätníka 700 rokov SNV na Tarči. Bol ideovým poradcom vzniku a autorom primátorských insígnií, tiež autorom grafickej predlohy návrhu súčasného erbu mesta. Spolupracoval i pri písaní kroniky mesta. V r. 2003 mu bola udelená Cena mesta.

Štefan Ringoš

Narodil sa 10. 6. 1933 v Odoríne v rodine roľníkov. Tam chodil na základnú školu. Pokračoval na Meštianskej škole v SNV. V r. 1954 sa oženil s manželkou Helenou a postavili si svojpomocne dom v Novoveskej Hute (NH). V r. 1956 tu založil divadelný krúžok, ako režisér a dramaturg zinscenoval 13 divadelných hier, v ktorých sa predstavil divákom aj ako herec. V r. 1960 bol zvolený za predsedu Požiarnej ochrany v NH a v tejto funkcii pôsobil 30 rokov. V súčasnosti je tu tajomníkom. V Okresnom výbore Požiarnej ochrany bol predsedom revíznej komisie v období 1960 - 1990. V súčasnosti je predsedom Klubu dôchodcov v NH a členom Mestského výboru č. 1. Od r. 1960 vedie kroniky požiarnikom i dôchodcom. V Hute sa stále venuje mládeži a neváha pre nich zorganizovať napr. aj silvestrovskú zábavu. Za svoju činnosť pri požiarnikoch získal viacero ocenení, pamätných medailí, ďakovných listov, odznakov, čestných uznaní. I napriek pokročilému veku sa neustále podieľa na rozvoji nášho mesta.

 

SNV, 8. júna 2008