Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

30. 06. 2008 12:54

Sedemdesiatka paleontológov vertebratológov z celého sveta si vymieňa skúsenosti a poznatky v Spišskej Novej Vsi

Od: Lucia Kormošová

V poradí šiestu konferenciu Európskej asociácie paleontológov vertebratológov (EAVP - European Association of Vertebrate Palaeontologists) tento týždeň hostí Spišská Nová Ves. Po prvý krát sa tak toto prestížne stretnutie koná na Slovensku.

Stretnutia EAVP sú od roku 2003 pravidelným pokračovaním výmeny informácií medzi európskymi paleontológmi. V roku 2008 bolo realizáciou konferencie EAVP poverené Slovensko a jej organizátorom je Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi. V poradí už 6. konferencia EAVP prebieha na pôde metropoly Spiša od 30. júna do 5. júla 2008.

Po prvý krát na Slovensku a Spiši sa tak stretnú odborní pracovníci múzeí a vedeckých inštitúcií zo 14 svetových krajín za účelom prezentácie a sprostredkovania výmeny výsledkov výskumov, ich propagácie v oblasti paleontológie na európskej úrovni, ako aj rozvinutia medzinárodnej spolupráce, vytvorenia partnerstiev v oblasti múzejníctva a participácie na zahraničných projektoch, čo je zároveň aj zámerom a cieľom konferencie.

Konferencia má nielen vedecký význam, ale je aj významnou kultúrnou a spoločenskou udalosťou tak pre Múzeum Spiša, ako aj pre mesto Spišská Nová Ves, ktoré symbolicky v roku 2008 oslavuje 740. výročie prvej písomnej zmienky o meste.

Program konferencie sa skladá z troch prednáškových dní (v Galérii umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi) a dvoch terénnych exkurzií na významné paleontologické lokality:

  • 4. júl 2008 - Dreveník, zaradený do svetového a prírodného dedičstva UNESCO, a archeologická a paleontologická lokalita Gánovce,
  • 5. júl 2008 - jedinečná Medvedia jaskyňa v Národnom parku Slovenský raj.

Účastníci konferencie budú slávnostne prijatí v obradnej sieni Radnice mesta Spišská Nová Ves primátorom mesta PhDr. Jánom Volným zajtra, t. j. 1. júla 2008 o 17.00 hod.

Bližšie informácie o konferencii nájdete aj na www.muzeumspisa.com.

 

SNV, 30. júna 2008