Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

25. 07. 2008 12:21

Americký tlačový atašé na pôde mesta

Od: Lucia Kormošová
Primátor J. Volný (vpravo) víta v Spišskej Novej Vsi spolu s autorom projektu Letnej žurnalistickej školy M. Balážom (v strede) Keitha Hughesa

Primátor J. Volný (vpravo) víta v Spišskej Novej Vsi spolu s autorom projektu Letnej žurnalistickej školy M. Balážom (v strede) Keitha Hughesa



Dňa 23. júla 2008 do Spišskej Novej Vsi zavítal pán Keith Hughes, ktorý pôsobí ako tlačový atašé Veľvyslanectva USA na Slovensku, aby svoje skúsenosti posunul budúcim nádejným žurnalistom.

Bolo nimi 30 adeptov zo Slovenska, Čiech i Moravy, ktorí sa v rámci 1. ročníka Letnej žurnalistickej školy (LŽŠ) zaúčali v Spišskej Novej Vsi do tajov žurnalistiky. V troch vytvorených skupinách - televízia, noviny a internet - im v tom pomáhali skúsení lektori z brandže. Získané poznatky si mohli v rámci 6-dňového letného kempu hneď aj overiť pri písaní, resp. natáčaní svojich vlastných príspevkov, ale aj na improvizovanej tlačovej konferencii na Mestskom úrade. Každý večer ich čakali hostia. Nechýbali medzi nimi redaktori najsledovanejších TV spravodajstiev Jana Dibáková (TV JOJ), Martin Jedinák (TV Markíza), či zakladateľ a dlhoročný generálny riaditeľ agentúry SITA Pavol Múdry.

Veľkou poctou nielen pre študentov, ale aj pre samotných organizátorov, bola podpora zo strany Veľvyslanectva USA v podobe účasti amerického tlačového atašé na tomto kempe. Keith Hughes do Spišskej Novej Vsi zavítal aj so svojimi dvoma malými synmi, ktorí spoznávali zákutia mesta, kým on a jeho asistent odpovedali na stretnutí na otázky od zvedavých študentov. Sympatický Američan si našiel čas aj na krátke stretnutie s vedením mesta. Zo Spiša odchádzal nadšený úrovňou našej Letnej žurnalistickej školy a prisľúbil jej plnú podporu aj do budúcnosti.

Za celou myšlienkou letného kempu stojí Marek Baláž, redaktor televízie Reduta, ktorý s pomocou kolegov z televízie a občianskym združením O3M jeho prvotnú ideu aj úspešne zrealizoval.

V auguste sa následne 6 spišskonovoveských študentov vďaka finančnej podpore Mesta Spišská Nová Ves vydá na obdobnú žurnalistickú školu do Havlíčkovho Brodu.

 

SNV, 25. júla 2008