Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

15. 08. 2008 13:17

V Spišskej Novej Vsi sa pripravuje výstavba nájomných bytov

Od: Ing. Lucia Kormošová


Nové byty pre mladé rodiny a penzión pre seniorov by mali v budúcnosti pribudnúť v Spišskej Novej Vsi v lokalite „9 krokov“, ktorá sa nachádza severne od sídliska Západ 1 za potokom Brusník.

Územie, ktoré ma celkovo asi 40 hektárov je v zmysle územného plánu mesta z roku 2000 určené na bývanie a vybavenosť, vrátane potrebnej technickej infraštruktúry. Detailnejšie je už riešená plocha 14 hektárov (2 ha vo vlastníctve mesta, 12 ha vo vlastníctve súkromných osôb), ktorá susedí so záhradkárskou tzv. Jankovou osadou pri Iliašovskej ceste.

Z úrovne Mesta Spišská Nová Ves už bola financovaná urbanistická štúdia na hromadnú bytovú výstavbu, t. j. nájomné byty a individuálnu bytovú výstavbu (IBV), t. j. rodinné domy a občiansku vybavenosť. Ako v polovici augusta informovalo Oddelenie územného plánovania a stavebného poriadku pri Mestskom úrade, po urbanistickej štúdii bola spracovaná i projektová dokumentácia, a to v rozsahu pre územné konanie, ktorá je zameraná na 2 objekty na pozemkoch mesta situovaných pri toku Brusníka:

  • Prvým objektom je bytový dom pre mladé rodiny, v ktorom sa bude nachádzať 50 tzv. „štartovacích“ bytov pre 3-členné rodiny. Občiansku vybavenosť budú zabezpečovať obchod, kaviareň, solárium, sauna, prenajímateľné priestory pre podnikanie a práčovňa.
  • Druhým objektom je penzión pre starších občanov nášho mesta, kde nové bývanie by malo nájsť 36 seniorov v 21 izbách. Nebude tu chýbať jedáleň s bufetom, rehabilitačné služby či lekáreň.

Čo sa týka individuálnej bytovej výstavby, 14. augusta 2008 sa na Mestskom úrade v Spišskej Novej Vsi konalo verejné prerokovanie Zmien a doplnkov 2008 k Územnému plánu mesta SNV. Tie zahŕňajú aj pripravovanú IBV v lokalite Červený jarok, kde by malo pribudnúť v budúcnosti 129 rodinných domov, 4 polyfunkčné domy, objekt občianskej vybavenosti a potrebná technická infraštruktúra. Okrem toho sa v lokalite Malé pole na Ferčekovciach, kde už stojí 23 domov, plánuje na celkovej ploche cca 19,4 ha výstavba ďalších 100 rodinných domov a rekreačnej zóny, vrátane výstavby polyfunkčného objektu (reštaurácia, kaviareň, priestory pre športové vyžitie, parkoviská, park, ihrisko) a areálu penziónu (40 lôžok, reštaurácia, 4 bugalovy pre 16 ľudí, atď.).

O aktuálnom vývoji projektov a časových horizontoch výstavby budeme priebežne informovať.

 

SNV, 15. augusta 2008