Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

29. 08. 2008 13:11

V Redute vystavoval popredný slovenský grafik a ilustrátor

Od: Lucia Kormošová


Tohtoročný, v poradí už 16. ročník Spišského salónu kresleného humoru v Spišskej Novej Vsi predstavil výber toho najlepšieho z tvorby akademického maliara Petra Kľúčika.

Spišský salón kresleného humoru začal písať svoju tradíciu pred 20 rokmi. Vtedy ako prvý predstavil svoje karikatúry Ivan Popovič. Po ňom nasledovali známi karikaturisti ako Viktor Kubal (1991), Adolf Born (1994), či Fedor Vico (1989), ktorý zavítal aj na tohtoročnú vernisáž. Po 10-ročnej prestávke sa podarilo vlani opäť obnoviť túto tradíciu, keď svoje umenie predstavil Svetozár Mydlo.

Tento rok prijal pozvanie riaditeľa tunajšieho Mestského kultúrneho centra (MKC) Emila Labaja vystavovať v Spišskej Novej Vsi Peter Kľúčik z Bratislavy. Od 4. do 28. augusta sa tak Koncertná sieň v Redute premenila opäť na výstavnú sieň a MKC tu uviedlo autorskú výstavu viac ako tridsiatky jedinečných grafických prác tohto špičkového umelca, ktorým nechýbal humorný nádych. Bolo sa na čo pozerať, veď 55-ročný rodák z Bratislavy je žiakom všetkým dobre známeho profesora Albína Brunovského.

Peter Kľúčik sa venuje maľbe, grafike a knižnej ilustrácii. Ilustroval už 38 kníh, ako sám hovorí, najradšej dobrodružnú literatúru pre mládež a rozprávky pre deti. Iste si spomeniete na jeho kresby, ktorými ozdobil knihy ako: A. C. Doyle - Stratený svet, A. Lindgrenová - Pipi dlhá pančucha, D. Defoe - Život a dobrodružstvá Robinsona Crusoea, M. Ďuríčková - Rozprávky čierneho Filipa, A. Tolstoj - Zlatý kľúčik alebo Buratinove príhody, či M. Ďuríčková - O Jankovi Polienkovi. Za svoje ilustrácie získal viacero ocenení a má za sebou mnohé kolektívne i individuálne výstavy.

 

SNV, 29. augusta 2008