Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

05. 09. 2008 13:03

Pamätná tabuľa pre rodáka

Od: Ing. Lucia Kormošová


V Spišskej Novej Vsi pribudla na budove Správy Národného parku Slovenský raj na Štefánikovom námestí nová pamätná tabuľa. Venovaná je významnému rodákovi zo Spišskej Novej Vsi, po stopách ktorého pátral posledné dva roky Miestny odbor Matice slovenskej.

Vďaka jeho úsiliu sa do povedomia nás všetkých dostáva meno Koloman Lehotský. Pamätnú tabuľu mu pri príležitosti 740. výročia prvej písomnej zmienky o meste Spišská Nová Ves venovali MO Matice slovenskej v SNV, Mesto SNV a Lesy mesta SNV, s. r. o. Finančne na ňu prispel aj primátor mesta PhDr. Ján Volný.

Prof. PhDr. Ing. Koloman Lehotský sa narodil dňa 18. 2. 1906 v Spišskej Novej Vsi a zomrel dňa 20. 8. 1975 v Clemsone, v štáte Južná Karolína v USA. V rokoch 1956 až 1969 sa stal prvým dekanom Katedry lesníctva na Clemson University. Bol významným vysokoškolským pedagógom v oblasti lesníctva, vedeckým pracovníkom v oblasti dendrológie, botaniky, bakteriológie a pestovania lesov, ako aj publicistom a prekladateľom. Je po ňom pomenovaná základina lesníctva na Clemson University, dokonca i jeden tamojší štipendijný program pre študentov nesie jeho meno. Svojou prácou bezpochyby prispel k profesionálnemu rozvoju lesníctva v USA.

 

SNV, 5. septembra 2008