Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

08. 08. 2008 10:36

Okolo Hornádu povedie polyfunkčná cyklotrasa

Od: Ing. Lucia Kormošová

Na augustovom pracovnom rokovaní predstavili autori predprojektovú štúdiu Polyfunkčnej hlavnej mestskej cyklotrasy Hornád, ktorá povedie od Vyšnej hati po Madarás park.

Vzhľadom na skutočnosť, že v dlhodobej stratégii Spišskej Novej Vsi okrem iného výrazne rezonuje úloha rozvoja mesta ako centra turizmu, rekreácie a športu, vrátane pohybových rekreačných aktivít, pracuje sa aj na realizácii systému cyklotrás v zmysle vypracovaného „Územného generelu cyklotrás mesta SNV“. Spomínaná predprojektová štúdia je vypracovaná v rámci jeho IV. etapy.

Podľa nej pozdĺž oboch brehov Hornádu v budúcnosti pribudne chýbajúci multifunkčný chodník, ktorý bude slúžiť nielen cyklistom, ale aj korčuliarom. Nadšencov in-line korčulí určite poteší fakt, že budú mať na pravej strane rieky vyhradenú in-line trasu výlučne pre ich jazdu a nebudú sa tak musieť viac obávať kolízií s cyklistami. Vyznávačom cyklojazdy bude zase určená cyklotrasa o celkovej dĺžke 3,3 km, ktorá navrhovaným komplexným stavebno-technickým a komunikačným priestorovým vybavením spĺňa kapacitné kritériá cyklotrasy regionálnej úrovne. Kapacitne je koncipovaná ako obojsmerná, s 2 jazdnými pruhmi o celkovej šírke 2 x 1,5 m.

Špecifikom polyfunkčnej cyklotrasy bude aj jej protipovodňová ochranná funkcia, nakoľko cyklotrasa, chodníky i miestne komunikácie sú navrhované na nasypanej hrádzke (vale), ktorý bude slúžiť zároveň ako ochranná hrádza voči vybreženiu vôd Hornádu. V miestach, kde nie je priestor na realizáciu valu, je ochrana riešená múrikom. Križovanie s miestnymi komunikáciami je riešené mimoúrovňovo popod mosty. Súčasťou cyklotrasy je i verejné osvetlenie, takže ju bude možné využívať aj v noci.

Celkový náklad na jej vybudovanie je okolo 60 miliónov korún. Termín začiatku realizácie jej výstavby sa predpokladá najskôr v druhej polovici roku 2009, resp. v roku 2010. Do budúcna je zámer spojiť SNV cyklotrasami s Hrabušicami a Markušovcami.

Predprojektovú štúdiu si môžete pozrieť aj na www.spisskanovaves.eu - Aktuality - 7. 8. 2008 >>, alebo na Oddelení územného plánovania a stavebného poriadku, MsÚ, Štefánikovo nám. 1.