Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

23. 09. 2008 14:12

Banská veža už stojí na svojom mieste

Od: Ing. Lucia Kormošová


V septembri pribudla na Nábreží Hornádu v Spišskej Novej Vsi symbolická banská veža Klopp Orth (Klepár). Kedysi tam bola banská osada s rovnomenným názvom. Jedna z dominánt budúceho Baníckeho námestia sa tak stala akousi jeho základinou.

Na veži z ocele ešte pribudne sklený plášť, na ktorom budú do skla vygravírované názvy 32 miest a obcí celého bývalého Spiša, doplnená bude svetelnými efektmi imitujúcimi pohyb banského výťahu a otáčanie kladkostroja.

Symbolická banská veža bola inštalovaná v rámci realizácie projektu „Rochus - renesancia, oživenie historických udalostí a baníckych tradícií na Spiši“. Mesto Spišská Nová Ves má banské práva od roku 1271. Bohatú históriu banskej činnosti sa autori projektu v spolupráci s mestom rozhodli pripomenúť realizáciou viacerých aktivít. Jednou z nich je výstavba samotného Baníckeho námestia s inštaláciou symbolicky upravenej pôvodnej banskej veže, ktorá je, ako sa môžete aj sami presvedčiť, dnes už skutočnosťou.

Ďalším krokom bude výstavba Multifunkčného baníckeho centra (Domu cezhraničnej spolupráce). Pri jeho financovaní by podstatnú časť mali tvoriť grantové prostriedky EÚ. Polyfunkčné centrum by malo pod svojou strechou prichýliť agentúru destinačného manažmentu, turistické informačné centrum, historickú banskú expozíciu, ale aj viaceré zariadenia služieb a cestovného ruchu. Súčasťou projektu bude i banská lávka ponad Hornád k zimnému štadiónu, detské ihrisko Barborka a priestorová plastika - mapa hutníckych a baníckych miest Spiš - Gemer - Ózd.

Novú symbolickú banskú vežu slávnostne odhalia v októbri. Viac o projekte sa dozviete aj na www.rochus.info.

 

SNV, 23. 9. 2008