Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

16. 10. 2008 09:13

Výjazdové rokovanie Vlády SR

Od: Ing. Lucia Kormošová


Výstavba diaľničného privádzača vrátane obchvatu mesta, 35 mil. Sk na rekonštrukciu zimného štadióna, 5,5 mil. Sk na detské ihriská a sociálne služby, podpora a súčinnosť pri projektoch v oblasti environmentálnej, sociálnej, hospodárskej a v cestovnom ruchu. To a ešte oveľa viac nájdete v uznesení Vlády Slovenskej republiky, ktoré prijala na októbrovom výjazdovom rokovaní v Spišskej Novej Vsi a ktorým chce zlepšiť situáciu v našom meste i celom okrese.

Vláda SR sa 8. októbra 2008 zišla v kongresovej sále hotela Metropol na svojej 116. schôdzi, aby tu rokovala pod vedením predsedu Roberta Fica. Počas 3,5-hod. zasadnutia prelúskali ministri a štátni tajomníci celú plejádu materiálov. Z nášho pohľadu najzaujímavejším bodom rokovania však bola „Analýza sociálno-ekonomickej situácie okresu Spišská Nová Ves a návrhy na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti“. O záveroch rokovania informoval médiá premiér na následnej tlačovej konferencii.

Akiste najdôležitejším stimulom pre budúci rozvoj regiónu je výstavba diaľničného privádzača, ktorej dala vláda zelenú: „Som veľmi rád, že minister dopravy prišiel s návrhom, ktorý je realizovateľný, a tým je napojenie Spišskej Novej Vsi na existujúcu diaľničnú sieť. Výstavba privádzača od D1, teda od diaľnice, by sa uskutočnila až po cestu II/533, ktorá má dnes charakter 2. triedy, ďalej by pokračovala táto cesta po rekonštrukcii v kvalite cesty 1. triedy až do SNV, vrátane malého obchvatu mesta, čo by znamenalo napojenie tohto regiónu na diaľničnú sieť a obrovskú pomoc,“ informoval Robert Fico. Diaľničný privádzač podľa jeho slov by mal prispieť k rozvoju nielen priemyslu, ale aj cestovného ruchu v regióne Spiša a postaviť by ho mala ako vyvolanú investíciu výstavby diaľnice D1 Národná diaľničná spoločnosť.

„Mohla by to byť brána k tomu, aby tí, ktorí majú záujem sem prísť, nielen podnikatelia, ale predovšetkým ľudia, ktorí prídu v rámci cestovného ruchu, sem prišli aj druhýkrát, pretože ten, kto sem príde prvýkrát, má niekedy pocit, že si mal zobrať bojové vozidlo pechoty na niektorých cestách a nie svoje osobné vozidlo,“ dodal predseda KSK Zdenko Trebuľa a zdôraznil, že v tomto regióne nie je ani kilometer cesty 1. triedy.

Ďalej premiér informoval, že vláda odsúhlasila pridelenie 35 mil. Sk (1,162 mil. €) na adaptáciu (rekonštrukciu) nášho zimného štadióna na multifunkčné spoločensko-športové centrum. Sumou 15 mil. Sk (498 tis. €) podporí i rekonštrukciu zimného štadióna v Krompachoch.

S podporou vlády môžeme rátať pri: projektoch súvisiacich s rozvojom environmentálnej infraštruktúry, odstránením environmentálnych záťaží, ochranou život. prostredia, s realizáciou protipovodňových opatrení. Vláda podporí aj vybudovanie centra soc. služieb pre seniorov v okrese SNV. V súvislosti s riešením dlhodobej nezamestnanosti, vrátane marginal. komunít, pomôže vytvoriť podmienky pre vznik a sieťovanie tzv. sociálnych podnikov. Súčinnosť poskytne pri: realizácii konkrétnych projektových návrhov v odvetví cestovného ruchu, napr. pri projekte HorSKI park, pri príprave priemyselnej zóny v našom meste, pri znižovaní energetickej náročnosti verejných budov, či pri projektoch zameraných na riešenie rómskej národnostnej menšiny v okresoch SNV a Gelnica.

Navyše vláda zo svojej rezervy štedro vyčlenila 30 mil. Sk (996 tis. €). Spišskej Novej Vsi sa z tohto balíka ušlo 5,5 mil. korún (182,5 tis. €), a to 3 milióny na výstavbu detských ihrísk a 2,5 milióna na modernizáciu a materiálne vybavenie sociál. služieb. Dôvod na radosť má i ďalších 22 obcí a miest spišskonovoveského okresu, mestá Gelnica a Krompachy, ktoré dotácie použijú najmä na protipovodňové opatrenia, opravy miestnych komunikácií, chodníkov a pod. Väčšinu pridelených finančných prostriedkov si na svojich účtoch mestá a obce nájdu už v tomto roku.

Materiály, z rokovania, audiozáznam z tlač. konferencie nájdete na www.vlada.gov.sk.

Uznesenia Vlády SR č. 706 z 8. 10. 2006  k analýze sociálno-ekonomickej situácie okresu Spišská Nová Ves a návrhom na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti