Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

15. 10. 2008 08:39

Oslavovali sme s prezidentom a partnerskými mestami

Od: Ing. Lucia Kormošová


Začiatok októbra sa niesol v duchu hlavných osláv 740. výročia 1. písomnej zmienky o meste Spišská Nová Ves. Do metropoly Spiša pri tejto príležitosti už po druhý krát zavítal prezident SR Ivan Gašparovič. Ku gratulantom sa pridalo i 25 zástupcov z 8 partnerských miest.

Oslavy 1. októbra odštartovala v športovej hale exhibícia, v rámci ktorej sa predstavili naši extraligoví basketbalisti a čerstvé extraligové volejbalistky. Ich vystúpenie si vychutnali i hostia z maďarského Kisújszállásu.

Na druhý deň sa k nim pridali predstavitelia Nitry, gréckej Prevezy a českého Havlíčkovho Brodu. V zaplnenom Spišskom divadle ich čakala jedinečná divadelná hra nášho rodáka Dr. Antona Kreta s názvom „Na mescickym tarhu“, ktorá je venovaná jubileu mesta a je hraná v spišskom nárečí. Pred samotnou premiérou primátor Ján Volný ocenil Cenou primátora za prínos pri rozvoji mesta v oblasti kultúry na úseku ochotníckeho divadla hercov Petra Königa a Jozefa Gavláka, ktorí tento rok oslávili krásne sedemdesiatiny.

Náročný piatkový program už absolvovali všetky delegácie, vrátane poľského Grójca, amerického Youngstownu, nemeckého Clausthal-Zellerfeldu a francúzskeho L’Aiglu. Popri inom sa napr. zúčastnili slávnostného odhalenia pamätnej tabule Kolomanovi Lehotskému na budove Správy NP Slovenský raj, primátor ich tiež oficiálne prijal na Radnici. Večer ich čakala slávnostná akadémia v Spišskom divadle, ktorú moderovala sympatická Jarmila Hargašová. V programe sa predstavili Čačiniari, spevácka skupina Fuga, Sláčikový komorný orchester, klavirista Martin Louma, ale aj naše spevácke talenty Vladimír Major (basbarytón) a Michaela Kukurová (soprán). Delegácie z partner. miest zablahoželali mestu k jubileu a odovzdali primátorovi dary. V tento večer bola tiež mestu odovzdaná Zlatá kniha Matice slovenskej a udelená Zlatá medaila sv. Cyrila a sv. Metoda Matice slovenskej za rozvoj národnej kultúry. Nezabudlo sa ani na všetkých tých, ktorí pre naše mesto veľa v celej jeho histórii vykonali. Preto bolo symbolické ocenenie udelené predchádzajúcim predstaviteľom mesta. Zo 4 žijúcich prijali pozvanie a toto ocenenie prevzali František Pukluš a Karol Mitrík, ospravedlnili sa Rastislav Jacák a Anna Fedorová. Špeciálny dar na záver v podobe básnického vyznania venoval mestu Martin Huba. „Mám jedno obrovské šťastie, že mojím družobným mestom a mestom môjho osudu bola Spišská Nová Ves, celý Spiš a Slovenský raj," povedal dojatý umelec.

V sobotu daždivé počasie prekazilo program na námestí, vrátane pokusu o vytvorenie slovenského rekordu, série koncertov a žrebovania Hry o 740 cien (uskutočnili sa v náhradnom termíne 10. októbra). Tešil sa na ne i prezident Ivan Gašparovič, ktorý poctil svojou prítomnosťou aspoň veľkolepý koncert Slovenskej filharmónie a Slovenského filharmonického zboru v evanjelickom kostole. Na Verdiho Requiem v podaní vyše 170 umelcov pod dirigentskou taktovkou Petra Valentoviča okrem neho a partnerských delegácií bude ešte dlho spomínať viac ako 1 200 divákov. Medzi nimi bola i Adela Banášová, ktorej primátor po skončení koncertu poďakoval za ochotu moderovať podujatia, ktoré boli žiaľ pre nepriazeň počasia zrušené, a poblahoželal jej k blížiacim sa narodeninám. Oslavujúca Spišská Nová Ves sa tak stala Adelinym prvým gratulantom. Úlohu prvého gratulanta si však počas svojej návštevy vyskúšal i prezident, ktorý ešte pred koncertom stihol zablahoželať pred rím.-kat. kostolom priamo po sobáši čerstvým novomanželom. V ten deň sa u nás sobášilo celkovo 7 párov.

Slávnostné chvíle umocnili aj nedeľné bohoslužby v kostoloch venované mestu a jeho jubileu.