Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

21. 01. 2009 12:45

V Spišskej Novej Vsi plánujú postaviť kotolňu na biomasu

Od: Ing. Peter Brziak, riaditeľ spoločnosti EMKOBEL


Spoločnosť EMKOBEL, a. s., Spišská Nová Ves ako najväčší výrobca tepla v Spišskej Novej Vsi plánuje postaviť za 6,7 mil. EUR kotolňu na spaľovanie biomasy na sídlisku Mier, ktorá sa zaraďuje medzi tzv. obnoviteľné zdroje energie. I takýmto spôsobom sa snaží Spišská Nová Ves reagovať na prípadné ďalšie hrozby plynovej krízy v budúcnosti a zastabilizovať cenu tepla v meste.

Spoločnosť EMKOBEL predložila v mesiaci január 2009 na Ministerstvo životného prostredia SR v rámci výzvy na predkladanie žiadosti žiadosť o nenávratný finančný príspevok v rámci Operačného programu Životné prostredie Prioritná os 3 OCHRANA OVZDUŠIA a minimalizácia nepriaznivých vplyvov zmeny klímy - Operačný cieľ: 3.2 Minimalizácia nepriaznivých vplyvov zmeny klímy vrátane podpory obnoviteľných zdrojov energie.

Oprávneným žiadateľom o nenávratný finančný príspevok je ten subjekt, ktorý je držiteľom povolenia na výrobu alebo na výrobu a rozvod tepla v zmysle zákona č. 99/2007 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike a iba tento žiadateľ môže predložiť kompletný projekt na zmenu palivovej základne, aj na vybavenie areálu zariadeniami na výrobu štiepky. Štiepku si v tomto prípade musí pripravovať žiadateľ o nenávratný príspevok a kapacita štiepkovacieho zariadenia musí pokrývať iba množstvo paliva potrebného pre naištalované kotly na biomasu.

Na základe tejto žiadosti môže spoločnosť EMKOBEL získať nenávratný finančný príspevok vo výške 50 % rozpočtovaných nákladov projektu s názvom „Inštalácia kotlov na spaľovanie biomasy v kotolni Mier 4, Spišská Nová Ves". Projekt počíta s investíciou vo výške 6,7 milióna € (vyše 200 mil. Sk). V prípade získania nenávratného finančného príspevku zo štrukturálnych fondov EÚ a na základe uznesenia Mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi zo dňa 11. 12. 2008, Mesto Spišská Nová Ves požiada banku o poskytnutie úveru na dofinancovanie uvedenej akcie (zvyšných 3,5 milióna €, t. j. 106 mil. Sk) a takto nadobudnuté prostriedky prevedie na účet spoločnosti EMKOBEL ako pôžičku.

Kotly na spaľovanie biomasy budú naištalované v terajšej plynovej kotolni Mier 4 na sídlisku Mier v Spišskej Novej Vsi, kde žije asi 10 000 obyvateľov vo viac ako 2 000 bytoch. Teplo a teplá úžitková voda pre tieto byty je v súčasnosti zabezpečovaná zo 6 plynových kotolní rozmiestnených po celom sídlisku. Ich inštalovaný výkon sa pohybuje v rozmedzí od 4,5 MW až po 8 MW. Nevýhodou tohto systému je nižšia účinnosť týchto kotlov pri letnej prevádzke a fakt, že kotolne nie sú vzájomne prepojené. Cena vyrobeného tepla je až do 70 % závislá na cene zemného plynu, ktorú výrobca tepla nevie ovplyvniť.

V plynovej kotolni Mier 4, ktorá má max. tepelný výkon 5 750 kW, budú zdemontované 2 plynové kotolne o celkovom výkone 2 300 kW a budú nahradené kotlami na biomasu o max. tepelnom výkone 2 x 2 100 kW = 4 200 kW, ktoré budú slúžiť pre okruh kotolne Mier 4, ale aj pre okruh kotolní Mier 2, 3 a 5, keďže existujúce kotolne 2, 3, 4 a 5 budú navzájom prepojené primárnym rozvodom.

Palivo - drevná štiepka sa bude vyrábať v Areáli štiepky mestskej časti Novoveská Huta.

Spaľovaním drevnej štiepky sa dosiahne nižšia cena tepla, ako je cena tepla vyrábaného z plynu. Posledná cena tepla v Spišskej Novej Vsi platná od 1. 9. 2008 do 31. 12. 2008 bola vo výške 24,2 EUR za gigajoul, t. j. 729 Sk/GJ.

Cena tepla vyrábaného z drevnej štiepky oproti cene tepla vyrábaného z plynu by mohla byť nižšia cca o 5 EUR (cca 150,- Sk).

Inštalovaním dvoch kotlov na biomasu v kotolni Mier 4 a spaľovaním drevnej štiepky v nich nehrozí znečistenie ovzdušia na sídlisku Mier. Použité technológie zabezpečia 70 %-ný pokles množstva exhalátov a nižší úlet popolčeka do ovzdušia.

Na záver môžeme konštatovať, že aj prebiehajúca kríza v dodávke zemného plynu na Slovensko nás utvrdzuje v tom, že pripraviť takýto projekt bolo správnym rozhodnutím.

 

SNV, 21. januára 2009