Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

16. 01. 2009 15:57

Projekt Spišský raj s pozitívnym hodnotením strategickej EIA štúdie

Od: Ing. Lucia Kormošová


Dňa 16. januára 2009 dopoludnia zavítali na Radnicu mesta Spišská Nová Ves zástupcovia britskej developerskej spoločnosti Dorchester Group of Companies, aby informovali vedenie mesta o aktuálnom vývoji projektu „Spišský raj“, v rámci ktorého by v mestskej časti Novoveská Huta mal vyrásť celoročný športovo-rekreačný komplex za 400 miliónov eur. Developer už má v rukách finálne stanovisko Ministerstva životného prostredia SR k strategickej EIA štúdii projektu.

Ako informoval vedenie mesta riaditeľ tejto spoločnosti p. Gary Silver: „Ministerstvo životného prostredia SR nedávno vydalo kladné stanovisko k strategickej EIA štúdii (posúdenie vplyvov projektu na životné prostredie). Podarilo sa nám tak dosiahnuť jeden z hlavných krokov, ktorý znamená, že projekt je realizovateľný.“

Cieľ zrealizovať na Spiši top development medzinárodnej úrovne je tak z pohľadu investora o krok bližšie k realizácii. Nasledovať teraz bude zosúladzovanie jednotlivých krokov a aspektov projektu s nadradenou územnoplánovacou dokumentáciou Mesta Spišská Nová Ves, ako aj Košického samosprávneho kraja. Ako dodal hlavný architekt projektu Ing. arch. Ján Pastiran: „Stanovisko MŽP SR umožňuje realizovať zámer investora pri akceptácii podmienok stanovených v záverečnom stanovisku. To znamená, že investor pokračuje v príprave tohto ambiciózneho projektu. Tento investičný zámer je potrebné premietnuť aj do územného plánu (ÚPN) mesta a ÚPN VÚC Košického samosprávneho kraja. Projekt ovplyvní celú infraštruktúru mesta a je nutné viesť dialóg s jednotlivými správcami inžinierskych sietí. Je dôležité konštatovať, že investor aj napriek celosvetovej kríze má záujem napĺňať cieľ, ktorým je vybudovanie strediska cestovného ruchu kvalitou na úrovni vyspelých zahraničných stredísk. Snažíme sa udržať kvalitatívny štandard, ktorý sme si vytýčili.“

Na pôde mesta tak v dohľadnej dobe vznikne pracovná skupina, ktorá bude mať za cieľ zosúladiť požiadavky projektu spoločnosti Dorchester Group of Companies s aktualizáciou Územného plánu mesta Spišská Nová Ves, ktorá je naplánovaná na tento rok.

G. Silver na stretnutí tiež zdôraznil, že projekty „Spišský raj“ a „HorSKIpark“ (projekt spišskonovoveskej spoločnosti Skilab na výstavbu lyžiarskeho strediska tiež v Novoveskej Hute, s ktorého výstavbou sa už začalo) nie sú podľa neho konkurenčné. Tieto obavy, ktoré zazneli medzi verejnosťou, považuje za neopodstatnené: „Myslím si, že projekty sú kompatibilné, môžu sa navzájom dopĺňať a pôjde skôr o pozitívnu konkurenciu. Ukazujú sa tu mnohé možnosti vytvoriť rôzne synergie.“ Ako príklad uviedol systém tzv. skipasov vo svete, ktoré platia pre celú lyžiarsku lokalitu, hoci jednotlivé strediská v nej vlastnia rôzni majitelia.

Podľa jeho slov realizácia projektu „Spišský raj“ prinesie potenciál ďalšieho rozvoja celej oblasti, príchodu nových investorov, ako aj možnosti realizácie zo strany domácich podnikateľských subjektov.

 

SNV, 16. januára 2009