Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

09. 03. 2009 11:26

Ženy v Spišskej Novej Vsi oslávili svoj deň vo veľkom štýle

Od: Ing. Lucia Kormošová


Slávnostne vyzdobená koncertná sála Reduty v Spišskej Novej Vsi privítala v nedeľu 8. marca 2009 zástupkyne nežného pohlavia všetkých vekových kategórií, ktoré prijali pozvanie na oslavy sviatku Medzinárodného dňa žien (MDŽ). Poblahoželať im osobne prišli najvyšší ústavní činitelia Slovenskej republiky.

Prvým a zároveň najvýznamnejším gratulantom v slávnostný večer bol prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý slovami vďaky a uznania ocenil nežnejšiu časť ľudstva. Lichôtky adresované ženám zneli aj z úst populárneho humoristu Petra Marcina, ktorý slávnosť sprevádzal slovom i spevom. Po prvej kytici najznámejších slovenských hitov zavolal na pódium ďalších vzácnych hostí - predsedu Vlády SR Roberta Fica, predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku a nakoniec i podpredsedu Vlády SR a ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka. Tí sa postupne vyznali z lásky k ženám, matkám a priateľkám. Počas celého večera nešetrili komplimentmi a na zlepšenie atmosféry pridali aj zopár vtipov.

Premiér Fico si srdcia prítomných dám získal recitáciou básne. Okrem iného si napríklad zaspomínal aj na to, ako ho ako 15-ročného vystrašila pusa od 20-ročnej ženy. Minister Kaliňák vyzdvihol úlohu žien v spoločnosti a ako čerstvý ženáč priznal, že manželky v podstate riadia domácnosť, ale dokážu to robiť tak, aby si muži mysleli, že sa na tom podieľajú v maximálnej miere. Platí to podľa neho v celej spoločnosti, že za všetkým treba hľadať ženu.

V závere oficiálnej časti Robert Fico symbolicky poblahoželal k MDŽ všetkým ženám v sále, ktorá doslova praskala vo švíkoch, a odovzdal kyticu jednej z prítomných dám. Ako ďalší darček nasledovala módna prehliadka. Na záver vystúpil spevák Robo Kazík s plejádou nestarnúcich evergreenov.

Všetky ženy odchádzali zo slávnosti nielen s úsmevom na tvári, ale aj s ružou v ruke, ktorá bola akýmsi symbolom celého večera.

Z histórie sviatku

Nápad oslavovať MDŽ vznikol na Medzinárodnej konferencii žien - socialistiek v r. 1910, ktorá sa konala v Kodani. Ako dátum tohto sviatku bol stanovený 8. marec na počesť veľkého štrajku desiatok tisícov newyorských krajčírok z textilných továrni, ktorý sa konal v r. 1908. Tieto bojovali za zrušenie 10-hodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Prvýkrát sa ženy v rámci MDŽ zišli v r. 1911 v Nemecku, Rakúsko-Uhorsku, Švajčiarsku, Dánsku a USA. Ženy na zorganizovaných demonštráciách požadovali najmä volebné právo, právo na prácu a rovnosť v zamestnaní. Roku 1913 si ho pripomenuli po prvýkrát aj v cárskom Rusku, pričom MDŽ bolo spojené najmä s protivojnovými demonštráciami žien pod heslom „chlieb a mier“. V ČSR sa prvý sviatok MDŽ konal v r. 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter. Počas II. svetovej vojny bol MDŽ zrušený, posledný sa konal v r. 1938. Po r. 1945 bol znovu obnovený. MDŽ bol uznaný Organizáciou spojených národov (OSN) ako medzinárodný sviatok v r. 1975. Dnes je 8. marec označený ako MDŽ vo väčšine kalendárov sveta.