Dnes je 08.09.2024, meniny má Miriama
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

04. 10. 2007 16:10

Mesto Spišská Nová Ves sa pripája k zviditeľneniu slovenského maliara, ktorý patril k velikánom svetového umenia

Mesto Spišská Nová Ves sa rozhodlo vstúpiť do projektu na vydanie knihy o Teodorovi Michalovi Kosztkovi-Czontvarym. Ide o svetovo uznávaného maliara, sabinovského rodáka, ktorý tri učňovské roky strávil v Prešove a desať rokov prevádzkoval lekáreň v Spišskej Novej Vsi. Napriek tomu, že ide o u nás pomerne málo známeho umelca, pred 50-timi rokmi získal cenu Grand Prix na bruselskej svetovej výstave „ Moderného umenia“ vedľa diel Gauguine, Cezanna, Van Gogha či Picassa. Sám Pablo Picasso o tomto slovenskom maliarovi povedal, že Teodor Kosztka-Csontváry je jedným z najväčších umelcov centénia“.

Publikácia má priblížiť dielo slovenského maliara, ktorý je vo svete preslávený svojimi veľkoplošnými obrazmi s veľkosťou od 12 do 40 metrov štvorcových, plných čudesnej fantázie. Námety pre svoje maľby čerpal doma, ale zaujala ho aj exotika Stredozemného mora, Ázie a Afriky. Medzinárodne známym a uznávaným svetovými odborníkmi bol jeho obraz „Jazdci na koňoch po morskom pobreží“ vybraný ako pilotná maľba z pomedzi diel Piccasa, Van Gogha a ďalších svetoznámych maliarov.

„Keď nás oslovilo mesto Sabinov, vôbec som nezaváhal. Projektom vydania knihy o tomto u nás pomerne málo známom, ale vo svete mimoriadne uznávanom umelcovi by sme chceli spoločne s ďalšími mestami, ktoré sa s jeho životom spájajú,  splatiť akýsi pomyselný dlh Slovákov. Spoločne s magistrátom v Sabinove a ďalšími tak chceme získať prostriedky z eurofondov a knihu vydať na budúci rok pri príležitosti 145.-teho výročia jeho narodenia,“ povedal primátor mesta Spišská Nová Ves Ján Volný. Mesto zároveň uvažuje o vydaní pamätnej známky k významnému jubileu maliara.

 
SNV, 21. marec 2007