Dnes je 16.09.2024, meniny má Ľudmila
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

04. 10. 2007 16:16

Podpredseda vlády Dušan Čaplovič riešil na Spiši finančné zdroje do opravy škôl

„Zdroje na infraštruktúru škôl išli v minulom období predovšetkým na juh“, takto vysvetlil na Spiši podpredseda vlády Dušan Čaplovič nulovú úspešnosť základných škôl v Spišskej Novej Vsi pri získavaní prostriedkov z Eurofondov. Zároveň prisľúbil, že by sa situácia mala v budúcnosti výrazne zmeniť a vyzval riaditeľov k vytrvalosti.

Podpredseda vlády sa na Spiši zastavil počas víkendu a pri príležitosti Dňa učiteľov sa v rámci oceňovania stretol s pedagógmi priamo v Spišskej Novej Vsi. Zástupcovia škôl v meste sa zaujímali najmä o problémy pri získavaní peňazí z európskych fondov v rámci kapitoly „Obnova infraštruktúry školských zariadení“. Budovy základných škôl na Spiši majú totiž v priemere od 30 do 100 rokov. Technický stav všetkých je nevyhovujúci, strechy zatekajú, sociálne zariadenia napriek snahám nespĺňajú normy hygieny. O ambíciách ušetriť zateplením tu môžu iba snívať.

Podľa slov vedúcej oddelenia školstva magistrátu v Spišskej Novej Vsi Ľubice Šefčíkovej, za všetko hovoria čísla. Každá škola potrebuje na spomínané aktivity 35 až 40 miliónov. Z vlastných prostriedkov to školy nemajú šancu utiahnuť a ani z Eurofondov sa nepodarilo získať žiadne prostriedky. Zo 7-mich škôl, ktoré podali projekty nebola úspešná ani jedna.

Ako povedal na Spiši vicepremiér Dušan Čaplovič, jednou z príčin tohto stavu bola nerovnosť prístupu k žiadostiam. „Pokiaľ je mi známe, kam išli zdroje na infraštruktúru škôl z ministerstva výstavy a regionálneho rozvoja v predchádzajúcom období, bolo to predovšetkým na juh a to nebolo správne.“ Ako ďalej dodal, projekty, ktoré zostali v zásobníkoch, sa z nich nebudú vyberať, preto sa musia školy, ktoré neboli úspešné uchádzať o peniaze z Eurofondov opakovane. Ubezpečil ale riaditeľov, že podmienky výberu by sa mali radikálne zmeniť. Pevne verím, že bude zachovaná vyváženosť zdrojov a že sa dostanú do všetkých lokalít Slovenska“, dodal Dušan Čaplovič.

Primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný vyjadril veľké potešenie nad tým, že vicepremiér prijal pozvanie na Spiš. „V tomto regióne je množstvo špecifických problémov práve v školstve. Preto som veľmi rád, že učitelia mali možnosť o nich diskutovať s jedným z najvyšších ústavných činiteľov“, dodal spišskonovoveský primátor na záver stretnutia.


SNV, 2. apríl 2007