Dnes je 08.09.2024, meniny má Miriama
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

05. 10. 2007 17:30

Regenerácia námestia pokračuje

Od: Lucia Kormošová

Mesto Spišská Nová Ves pripravuje pokračovanie projektu „Regenerácia námestia v Spišskej Novej Vsi“. Súčasťou projektu je regenerácia Zimnej ulice, parku po Radnicu, parku a okolia Reduty, trhoviska a Levočskej ulice. Tieto oblasti regenerácia ešte len čaká.

V minulosti sme regenerovali Letnú ulicu, okolie Radnice, okolie Gréckokatolíckeho kostola a chodníky v parku pri Evanjelickom kostole.

Tento projekt sa pripravuje s tým, že sa mesto bude uchádzať o zdroje z Európskej únie. Ako uviedol v tejto súvislosti primátor mesta Ján Volný: „Nechceme realizovať regeneráciu cez úvery, ako tomu bolo v minulosti. Strategickým cieľom je získať spomínané financie, na čo nadväzuje aj začiatok stavebných prác. Tie sa začnú až vtedy, keď to bude reálne z finančného hľadiska, t.j. keď získame prostriedky z EÚ. Jednou z podmienok uchádzania sa o ne je aj pripravenosť až po stavebné povolenie. Na tejto príprave sa momentálne pracuje.“

Súčasťou projektu je aj regenerácia dnešného trhoviska. „Hlavným cieľom tohto kroku je, aby sa život rozšíril aj do tejto časti námestia, pretože dnes sa sústreďuje najmä v úseku od Štefánikovho námestia po Radnicu. Preto by sme chceli frekvenciu pohybu ľudí trošku rozložiť, aby sa takpovediac „žilo“ aj v oblasti dnešného trhoviska. Dnes tam je už len torzo trhoviska, ktoré podľa mňa pripomínalo skôr „drevenú dedinu“ a vôbec nepôsobí na konci námestia esteticky,“  odôvodnil tento krok primátor.

Toto trhovisko bude v budúcnosti využívané iným spôsobom. Prvotne tu bola myšlienka vytvoriť tam záchytné parkovisko, avšak dnes je skôr úvaha o vybudovaní centra rekreačného charakteru (jedno ihrisko tam už je). Išlo by o polyfunkčné centrum, relaxačno-zábavné. V tejto veci ešte nie je rozhodnuté. Takisto to neznamená, že na celej ploche budú iba ihriská.  V každom prípade je táto plocha veľmi zaujímavá.

„Okrem toho sa samozrejme uvažuje v rámci mesta Spišská Nová Ves aj s vybudovaním tržnice, pretože tá akosi patrí ku koloritu života v meste. Zatiaľ však ešte nie je rozhodnuté, kde presne by sa v meste mala postaviť. Chceme vyjsť v ústrety občanom,“
povedal Ján Volný.


SNV, 25. júl 2007