Dnes je 18.10.2024, meniny má Lukáš
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

05. 10. 2007 17:22

Prezident SR navštívil Spišskú Novú Ves

Od: Lucia Kormošová

12. júl 2007! Ako povedal primátor mesta Ján Volný: „Tento deň bude v kronike mesta zapísaný zlatými písmenami.“ Je to deň prvej oficiálnej návštevy prezidenta SR Ivana Gašparoviča v meste Spišská Nová Ves.

Pán prezident k nám pricestoval krátko po 10.00 hodine a pred Radnicou ho privítal predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa a primátor mesta Ján Volný so slovami: „Ďakujeme, že ste prišli a priniesli nám také krásne počasie“. V obradnej sieni Radnice privítali hlavu štátu aj poslanci NR SR, poslanci vyššieho územného celku, poslanci mestského zastupiteľstva, ako aj členovia delegácií partnerských miest Spišskej Novej Vsi z Českej republiky, Poľska, Maďarska a Nemecka. Po skončení prijatia a zápise prezidenta SR do pamätnej knihy mesta sa v Radnici konalo krátke stretnutie s vedením mesta.

O jedenástej hodine sa všetci zúčastnení presunuli na slávnosť na Štefánikovom námestí, kde po krátkom kultúrnom programe v podaní FS Čačina a tónoch z fujary zaznel príhovor Jozefa Markuša, predsedu Matice slovenskej. Prezident slávnostne odhalil nový pamätník M. R. Štefánika, ktorého autorom je akademický sochár Ladislav Kacvinský. Slávnostnú atmosféru dotvárala Hudba ozbrojených síl SR a Čestná stráž ozbrojených síl SR. Slávnostný akt ukončil prelet troch Albatrosov.

Nasledovalo stretnutie p. prezidenta  s poslancami mestského zastupiteľstva, primátormi, starostami okolitých miest a obcí, predstaviteľmi štátnej správy, zástupcami podnikateľov a médií. Pán prezident sa zaujímal o situáciu v regióne, no otvoril aj citlivé témy ako zdravotníctvo, vysokoškolský zákon, lesný zákon, novelu zákonníka práce, či čerpanie prostriedkov z Európskych fondov. Hovoril aj o medzinárodnom význame SR, o potrebe rozvoja regiónov, škôl, vidieka a cestovného ruchu. Nezabudlo sa ani na rozvoj športu. Oboznámil sa aj s najnovšími zámermi mesta Spišská Nová Ves, ktoré hodnotil veľmi pozitívne.

Program pokračoval na Spišskom salaši v Spišskom Podhradí. Ivan Gašparovič, tak ako jeho predchodcovia, tam na  pamiatku pribil spomienkovú podkovu. Členmi skupiny historického šermu Páni Spiša bol pasovaný za Spišiaka a prisľúbil ochraňovať zem spišskú.

Pán prezident navštívil aj firmu Embraco Slovakia, s. r. o, ktorá pôsobí na Slovensku už 10 rokov a je najväčším zamestnávateľom v našom regióne. Za doprovodu vedenia firmy si prešiel výrobné haly. Na námestí sa stretol aj s evanjelickým farárom Jaroslavom Matysom a nahliadol do rekonštruovaného evanjelického kostola. V Galérii umelcov Spiša si pozrel výstavu Aleny Kolesárovej - Ličkovej a jej starej mamy Anny Ličkovej. Na svoje veľké želanie okúsil aj jarmočnú atmosféru. Nasledovala prehliadka spišského trhu a neformálne rozhovory s občanmi.

Vyvrcholením celého dňa bol kultúrny program na hlavnej tribúne, ktorý si prezident Ivan Gašparovič pozrel spomedzi davu ľudí, a potom už slávnostne otvoril 52. ročník Spišského trhu ako aj jubilejný 40. ročník Spišských výstavných trhov.

Rozhovor s  prezidentom SR Ivanom Gašparovičom

Pán prezident, stretli ste sa na námestí s ľuďmi. Ako na Vás zapôsobili Novovešťania?

„V Spišskej Novej Vsi nie som prvýkrát, už som tu bol viackrát, síce vo funkcii prezidenta prvýkrát. A vždy som tu našiel veľmi úprimných a srdečných ľudí. Aj moje privítanie bolo veľkým prekvapením, bolo srdečné, také bezprostredné. Mal som z toho dobrý pocit.“

Chceli by ste niečo odkázať, prípadne popriať obyvateľom Spišskej Novej Vsi do budúcnosti?

„Ako prvé by som im chcel popriať, aby sa naplnili všetky predstavy, ktoré má primátor aj poslanci o dobudovaní infraštruktúry, o vytvorení nových pracovných miest a nových príležitostí. Ak budú realizované tieto kroky, tak sami občania pocítia, že ich mesto ozaj napreduje a je dynamické. A že je to aj vďaka predstaviteľom mesta, čiže aj tých ľudí, ktorých si do týchto funkcií zvolili. Bol by som rád, keby takto pociťovali ich činnosť.“

S pánom primátorom sa poznáte už dlhšie. Niečo nám naňho prezraďte.

(úsmev), s pánom primátorom sa poznáme. Áno, od tých začiatkov, kedy sme začali budovať nové Slovensko. Som veľmi rád, že teraz pôsobí vo svojom meste.

Prídete do Spišskej Novej Vsi aj v budúcnosti, ak Vás pozveme?

„No tak možno už nebudem prezident, tak či ma pozvete, to neviem (smiech). Ale určite prídem aj bez pozvania do tohto kraja a Spišskej Novej Vsi, lebo je to ozaj krásny kraj a mám tu veľa známych.“

 

Za rozhovor pánovi prezidentovi ďakuje Lucia Kormošová

SNV, 13. júl 2007