Dnes je 08.09.2024, meniny má Miriama
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

05. 10. 2007 18:00

Hniezdo záchrany už aj na Spiši

Od: Lucia Kormošová

V Spišskej Novej Vsi dnes bolo o 14.00 hod. v Nemocnici s poliklinikou Spišská Nová Ves slávnostne otvorené a pokrstené bielym a červeným perím v poradí už trináste Hniezdo záchrany na Slovensku.

K dvanástim existujúcim Hniezdam záchrany na Slovensku dnes popoludní vďaka občianskemu združeniu Šanca pre nechcených a sponzorovi Kooperativa pribudlo i trináste. Pokrstiť a otvoriť ho prišli poslankyňa NR SR Lea Grečková, primátor mesta Spišská Nová Ves Ján Volný, prezidentka občianskeho združenia Šanca pre nechcených Anna Ghannamová, riaditeľ Nemocnice s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi Jozef Naščák a riaditeľ Kooperativy pre región východného Slovenska Blažej Pirkovský.

Úvodné slovo patrilo Anne Ghannamovej, ktorá slávnostne privítala všetkých prítomných na krste, zhodnotila históriu Hniezd záchrany na Slovensku a vyslovila poďakovanie všetkým zainteresovaným na realizácii tohto projektu. Po príhovoroch všetci spoločne pokrstili nové Hniezdo záchrany bielym a červeným perím. Anna Ghannamová to odôvodnila slovami: „Bielym perím preto, lebo symbolizuje nádej. Červené perie zase symbolizuje život.“

Hniezdo záchrany je ušľachtilý projekt, ktorý ponúka miesto - verejný inkubátor, kam môžu matky anonymne odložiť novorodeniatko v prípade, že sa oň nemôžu alebo nechcú postarať. Príčinou môže byť viacero faktorov - popôrodný stres, zlá sociálna situácia matky a pod. Po uložení nechceného dieťatka do pripraveného inkubátora systém privolá službukonajúci personál nemocnice a matka má cca 5 minút na anonymný odchod. Tieto Hniezda záchrany vznikali na Slovensku predovšetkým vďaka OZ Šanca pre nechcených, resp. vďaka prvotnej myšlienke prezidentky tohto združenia, Anny Ghannamovej, zriadiť tieto zariadenia aj na Slovensku.

„Projekt „Hniezdo záchrany“ vznikol v roku 2004, kedy bolo uvedené do prevádzky prvé Hniezdo záchrany v Nemocnici na Kramároch v Bratislave. Prvotne sa rátalo s maximálne desiatimi Hniezdami na Slovensku, avšak dnes ich je už trinásť. V ústrety tejto myšlienke vyšli nielen nemocnice, ale aj médiá, a tak je dnes i vďaka nim pojem „Hniezdo záchrany“ podľa posledných prieskumov dobre známym pre viac ako 90 % slovenskej populácie,“ povedala počas krstu Anna Ghannamová.

O úspešnosti tohto projektu svedčí aj fakt, že počas existencie Hniezd záchrany, teda za posledného 2,5 roka výrazne klesol počet nájdených usmrtených novorodencov. "Predtým štatistika hovorila o 10 nájdených mŕtvych deťoch ročne. Mohli by sme teda predpokladať, že za obdobie existencie Hniezd záchrany by to štatisticky bolo 25 detí. Počet je však oveľa menší. Za 2,5 roka boli nájdené 3 mŕtve bábätká a 13 živých v Hniezdach. Efektivita projektu je teda veľmi veľká, ak vôbec možno hovoriť o efektivite vo vzťahu k ľudskému životu," uviedla Anna Ghannamová a dodala: „Výhodou pre takéto matky je, že nie sú trestne stíhané za odloženie dieťatka do Hniezda záchrany. Je zjavné, že ženy reflektujú na túto ponuku a dajú takto šancu detičkám na život.“ Matky majú možnosť vrátiť sa k svojim deťom v zákonnej lehote 6 týždňov. Zatiaľ sa tak stalo v troch prípadoch. Ostatných desať detí bolo adoptovaných novými rodinami.

Najviac bábätiek sa našlo v Hniezdach záchrany v Prešove, Košiciach a Žiline. Naopak „nevyužité“ ostalo za 2,5 roka svojej existencie Hniezdo záchrany v Bratislave na Kramároch. Náklady na jedno Hniezdo záchrany nie sú malé. Na jeho zriadenie je potrebných asi 700 tisíc korún. Ako však informovala Anna Ghannamová: „So sponzormi nie je problém. Dokonca sami niekedy prichádzajú s vlastnou iniciatívou pomôcť nechceným detičkám.“

Spišskonovoveské Hniezdo záchrany je posledným, ktoré otvorilo OZ Šanca pre nechcených. Najbližšie kroky združenia budú smerovať k vybudovaniu takzvaných „azylových domov“, ktoré by mali byť k dispozícii pre matky s deťmi. Pobyt v azylovom dome nebude časovo obmedzený. Združenie chce vybudovať sieť azylových domov po celom Slovensku. Plánuje sa ich prepojenie so sieťou domovov dôchodcov. Práve v domovoch dôchodcov by mali potom tieto matky nájsť po rekvalifikačných kurzoch novú prácu. Pozitívum prepojenia azylových domov s domovmi dôchodcov vidí Anna Ghannamová aj v spolužití dôchodcov a detí, pričom by mala vzniknúť akási viacgeneračná komunita. Dôchodcovia by tak mohli pookriať v spoločnosti týchto detí, tí iniciatívnejší by mohli pomôcť matkám pri starostlivosti o ich ratolesti, kým budú pracovať. Prvý azyilový dom by mal byť v Bratislave.

Slávnostný krst a otvorenie 13. slovenského Hniezda záchrany v Spišskej Novej Vsi pozvaní hostia ukončili prianím, aby toto hniezdo v najlepšom prípade nasledovalo príklad svojho bratislavského predchodcu a ostalo „nevyužité“, avšak za podmienky, že nájdených mŕtvych novorodeniatok bude ubúdať. V opačnom prípade verme, že toto nové Hniezdo záchrany, ktoré sa nachádza naľavo od hlavného vstupu do nemocnice, nájde svoje využitie a matky radšej odnesú svoje nechcené bábätko do tohto hniezda a umožnia mu tak šancu na život!


SNV, 7. august 2007