Dnes je 18.10.2024, meniny má Lukáš
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

05. 10. 2007 17:55

Americký veľvyslanec na Slovensku Rodolphe M. Vallee na návšteve v Spišskej Novej Vsi

Od: Lucia Kormošová

Včera popoludní pricestoval z Trenčína vlakom do Spišskej Novej Vsi na krátku návštevu veľvyslanec USA na Slovensku Rodolphe M. Vallee.

Rodoplphe M. Vallee cestuje vlakom po Slovensku a takto spoznáva život v jednotlivých slovenských regiónoch. Spišská Nová Ves sa stala jeho ďalšou zastávkou. V minulosti navštívil Spiš už viackrát a ako počas návštevy v Spišskej Novej Vsi priznal, k tomuto regiónu má úprimný vzťah a veľmi sa mu tu páči.

Veľvyslanec Vallee v rámci návštevy pozval primátora mesta Jána Volného a ďalších hostí na neformálnu večeru. Pri priateľskom rozhovore hovoril s primátorom Jánom Volným o hospodárskej situácii v meste, o rozvojových plánoch a investičných zámeroch mesta Spišská Nová Ves, ale aj o riešení vonkajších problémov Slovenskej republiky. Veľvyslanec počas svojej návštevy v meste zdôraznil, že neplatí, čo uvádzajú slovenské média o zrušení víz do USA. Ako uviedol: „V žiadnom prípade nie je pravda, že Česi dostanú víza skôr ako Slováci.“

Veľvyslanec sa zaujímal aj o kultúru a šport v meste a mal skutočne veľmi dobrý prehľad v týchto oblastiach. Zaujímal sa napríklad o Spišské divadlo, o ktorom mu na stretnutí porozprával Kamil Labanc, zástupca riaditeľa Spišského divadla. Okrem toho mu nebola ľahostajná ani problematika rómskej komunity. Na stretnutí sa hovorilo aj o problematike najaktuálnejšej, o hasení požiaru v Slovenskom raji. O aktuálnej situácii ho prišla informovať pani Emília Vargová z firmy Air Transport Europe, spol. s r. o., ktorej vrtuľník pomáha pri hasení požiaru v Slovenskom raji.

Ako bývalý hokejista  hovoril veľvyslanec Vallee aj o tomto športe. Pochválil Spišskú Novú Ves, že sa tu hrá dobrý hokej a že má kvalitných hokejistov. Spomenul aj fakt, že v meste sa hrá aj ženský hokej a vyjadril túžbu zahrať si raz v družstve hokejistiek Spišskej Novej Vsi. Na Slovensku si zahral exhibične hokej v dresoch viacerých hokejových mužstiev, avšak s hokejistkami (ženami) ešte nehral. Primátor mesta ho pozval na oslavy 75. výročia vzniku organizovaného hokeja v Spišskej Novej Vsi a prisľúbil mu zorganizovať v zime exhibičný zápas, kde si zahrá v družstve spišskonovoveských hokejistiek.

Dnes ráno veľvyslanec Vallee pokračoval vlakom vo svojej ceste po Slovensku. Pre zmenu však zvolil osobný vlak, čo okomentoval slovami: „Nemám sa kam ponáhľať, mám čas. Chcem zažiť veci ako bežný Slovák.“ a následne nabral smer Košice.

 
SNV, 27. júl 2007