Dnes je 19.09.2024, meniny má Konštantín
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

12. 11. 2007 14:56

Spišská Nová Ves si pripomenula odkaz majstra Mikuláša Hubu

Od: Lucia Kormošová

Na scéne Spišského divadla v Spišskej Novej Vsi v sobotný večer 10. novembra 2007 dominoval odkaz významnej osobnosti slovenskej kultúry Mikuláša Hubu. Udialo sa tak pri príležitosti obnoveného festivalu „Dni Mikuláša Hubu“. Na jeho počesť jeho syn Martin Huba zahral vynikajúcu monodrámu Kontrabas od Patricka Süskinda.

Mesto Spišská Nová Ves cez víkend po dlhých rokoch znovu obnovilo tradíciu festivalu „Dni Mikuláša Hubu“ a pripomenulo si tak výnimočnosť nezabudnuteľnej osobnosti slovenskej kultúry, majstra Mikuláša Hubu. Herec, recitátor, pedagóg, národný umelec Mikuláš Huba bol komplexná osobnosť, ktorého život, tvorba a pôsobenie na doskách, ktoré znamenajú svet, sú významným prínosom pre umenie a kultúru celého slovenského národa. Narodil sa 19. októbra 1919 v Spišskej Novej Vsi a stal sa tak neoddeliteľnou súčasťou histórie mesta.

Spišská Nová Ves nezabúda na svojich rodákov, ktorí väčšou či menšou mierou prispeli k bohatej minulosti nielen mesta, ale aj celého Slovenska. Preto Mesto a Mestské kultúrne centrum (MKC) v Spišskej Novej Vsi opäť zorganizovali „Dni Mikuláša Hubu“ s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Úvodné slovo v sobotu večer patrilo primátorovi mesta Jánovi Volnému a riaditeľovi MKC v Spišskej Novej Vsi Emilovi Labajovi, ktorí privítali divákov a vyjadrili obdiv a úctu celoživotnému dielu majstra Mikuláša Hubu. Nasledoval divadelný večer, ktorý sa stal skutočným kultúrnym sviatkom. Na otcovu počesť prišiel na spišskonovoveské divadelné dosky zahrať bez nároku na honorár jeho syn - vynikajúci herec, režisér a profesor na bratislavskej VŠMU - Martin Huba preslávenú monodrámu Kontrabas od Patricka Süskinda. Takmer dve hodiny sledovali s úžasom spišskonovoveskí diváci sólo pána Martina Hubu, ktorý predniesol tragikomickú spoveď kontrabasistu štátneho orchestra (tretí pult vľavo). Vtipné a zároveň múdre vyznanie radového pešiaka na šachovnici dejín hudby poodhalilo tajné zákutia kontrabasistovho života a duše.

Po neutíchajúcom potlesku si Martin Huba v rozhovore s divákmi zaspomínal na svojho otca a chvíle, ktoré spolu strávili v Spišskej Novej Vsi a okolí, na pôsobenie svojho otca v Slovenskom národnom divadle, či na svoje vlastné herecké začiatky.

Sobotňajší večer sa stal nielen kultúrnym sviatkom v našom meste, ale aj príspevkom k budovaniu tradícií a hrdosti na veľkých rodákov mesta Spišská Nová Ves.

Životu a tvorbe Mikuláša Hubu, ale aj jeho syna Martina Hubu, skladáme poklonu a pánovi profesorovi Martinovi Hubovi zároveň ďakujeme za neopakovateľný umelecký zážitok!


SNV, 12. november 2007