Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

07. 03. 2008 14:52

Spišskonovoveský magistrát chce ísť príkladom v separovanom zbere odpadu

Od: Lucia Kormošová


Tento týždeň v oboch administratívnych budovách Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi, na Štefánikovom aj Radničnom námestí, ako aj na Mestskej polícii v Spišskej Novej Vsi pribudli zberné nádoby na separovaný zber odpadu.

O separovanom zbere odpadu (SEZO) sa v meste intenzívne hovorí. Pri prehodnocovaní aktuálnej situácie v tejto oblasti sa, na podnet zástupcu primátora PhDr. Miroslava Semeša, oddelenia komunálneho servisu a organizačného oddelenia pri MsÚ, rozhodli zapojiť do tunajšieho celoplošného systému zberu vytriedených zložiek odpadu aj priamo pracovníci mestského úradu a mestskej polície. Ostatným Spišskonovovešťanom by tak mali ísť príkladom.

Spišskonovoveský magistrát sa i touto formou snaží zvýšiť záujem obyvateľov mesta o danú problematiku. Vhodením odpadu do nádoby a jeho následným vyvezením smetiarskym autom odpad totiž ani zďaleka nezmizne, práve naopak, je ukladaný na skládke alebo spaľovaný v spaľovniach odpadov. Len Spišská Nová Ves ročne vyprodukuje okolo 9 000 ton komunálneho odpadu. Na skládke Kúdelník II, ktorá je na území Spišskej Novej Vsi a Markušoviec sa však ročne uloží až 42 000 ton komunálneho odpadu!

Odpad je v súčasnosti jedným z najväčších globálnych problémov a hrozieb pre životné prostredie a ľudské zdravie. Tejto situácii sa dá pomôcť hlavne triedením odpadu a jeho následným odovzdaním na zhodnotenie.

Na chodbách mestského úradu, radnice a mestskej polície tak môžete od tohto týždňa vidieť, v prípade potreby aj využiť, zberné závesné tašky žltej (na plasty), modrej (na papier) a zelenej (na tzv. tetrapaky) farby. Zhodou okolností sú to tri zo štyroch farieb, ktoré má vlajka mesta.

Mesto Spišská Nová Ves sa snaží nabrať nový kurz, ktorého výsledkom by malo byť efektívne a environmentálne prijateľné nakladanie s komunálnym odpadom. Pomôcť tomu teda môžu po novom už aj pracovníci magistrátu priamo na svojom pracovisku.


Celoplošný systém separovaného zberu odpadu v meste

V auguste 2006 spustilo mesto Spišská Nová Ves ako člen združenia obcí SEZO - SPIŠ v rámci realizácie projektu „SEZO - separovaný zber odpadu“ na svojom území celoplošný systém zberu vytriedených zložiek odpadu.

Na území mesta je zavedený v spolupráci s firmou Brantner Nova, s. r. o., zber papiera, viacvrstvových kombinovaných materiálov - VKM (tzv. tetrapakov), skla, kovových obalov a plastov (PET fliaš a plastových fólií).

Po roku zavedenia celoplošného separovaného zberu odpadov sa konštatovalo, že sa percentuálne do separovania zapojilo v období január - máj 2007 len 30 % domácností, ktoré spolu vyseparovali cca 126 ton druhotných surovín v danom období. A to i napriek vytvoreným podmienkam:

  • tzv. vrecový systém v rodinných domoch - zber pomocou farebne rozlíšených plastových vriec priamo od rodinného domu,
  • tzv. donáškový systém zberu pre bytové domy - systém vybudovaných stanovíšť (hniezd) farebne odlíšených zberných nádob/kontajnerov pre jednotlivé komodity,
  • distribuovaný informátor/sprievodca k separovanému zberu a zvozový kalendár.

Zmeny od nového roku

Na základe týchto skutočností, ale aj skúseností z iných miest, sa touto problematikou zaoberalo Mestské zastupiteľstvo v Spišskej Novej Vsi na svojom decembrovom zasadnutí. Poslanci rozhodli o doplnení tzv. systému hniezd zo 46 na 100 stanovíšť začiatkom r. 2008. Ďalšou zmenou je, že obyvatelia na určených uliciach sú povinní zberné nádoby/kontajnery od nového roka uzamykať. Podnikatelia musia mať zberné nádoby, ktoré sú na verejnom priestranstve, označené názvom firmy a tiež uzamknuté. Tohto roku sa zmení systém odberu vriec na separovaný zber od rodinných domov, vrecia budú jednorazové. Poplatok za komunálny odpad pre obyvateľov mesta sa v roku 2008 nemení.

Zberný dvor

K dispozícii je tiež Zberný dvor na Sadovej ulici, kde môžu občania s trvalým pobytom na území mesta Spišská Nová Ves po predložení občianskeho preukazu bezplatne odovzdať drobný stavebný odpad, sanitárny odpad, objemný odpad, nebezpečný odpad, elektronický odpad, biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a parkov, PET a PE fľaše, sklo.

 

SNV, 7. marca 2008