Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

15. 03. 2008 00:11

Pracovné stretnutie so štátnym tajomníkom MPSVaR SR Petrom Sikom

Od: Lucia Kormošová


Na radnicu v Spišskej Novej Vsi 14. marca 2008 zavítal Peter Sika, štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, aby tu rokoval o otázkach zamestnanosti a sociálnych vecí.

Pracovného stretnutia sa za Mesto Spišská Nová Ves (SNV) zúčastnili zástupca primátora M. Semeš a vedúci odboru financií, školstva a sociálnych vecí na MsÚ v SNV Ľ. Pastiran. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v SNV zastupoval jeho riaditeľ M. Komara, záujmy pobočky Sociálnej poisťovne v SNV prezentovala jej riaditeľka M. Ďuríková. Stretnutia sa zúčastnil aj prednosta Obvodného úradu v SNV M. Bubeník, primátorka Krompách I. Rušinová, primátor Spišských Vlách Ľ. Fifik, starosta obce Smižany M. Kotrady, starosta obce Teplička a súčasne podpredseda Združenia miest a obcí (ZMOS) F. Koňak.

Plodná diskusia otvorila celú škálu problémov. Riešila sa otázka možností bývania a rôznych foriem podpory pre mladé rodiny, ale i trendu, šíriaceho sa zo severských krajín, zakladať si bezdetné rodiny, resp. s jedným, max. dvoma deťmi. S tým samozrejme súvisí starnutie populácie. Štátny tajomník ma margo tejto problematiky poukázal na fakt, že kvôli budovaniu kariéry a neskoršiemu zakladaniu rodiny má dnes až 90 % žien rizikové tehotenstvo. Riaditeľ ÚPSVaR v SNV zase informoval o hrozivých štatistikách, podľa ktorých na stredné školy ide každým rokom menej detí. Zástupcovia spišského regiónu preto apelovali na tajomníka, aby sa vláda systematicky zaoberala otázkou nanajvýš aktuálnou: ako zvrátiť negatívny demografický vývoj na Slovensku.

V otázke zamestnanosti sa konštatovalo, že dnes už hrozí skôr hlad po lacnej pracovnej sile, ktorú tu hľadajú zahraniční investori, nakoľko mnoho ľudí odchádza za vyššími zárobkami do zahraničia. Skúsenosti s tým má naše, ale i okolité mestá a obce. Spišská Nová Ves má momentálne nezamestnanosť na úrovni 11 %. Ďalšie zvyšovanie zamestnanosti je však v praxi limitované nevôľou niektorých skupín obyvateľov pracovať, resp. využívaním inštitútu dobrovoľnej nezamestnanosti. Problémom sa v praxi ukazuje byť i vysoká dlhodobá práceneschopnosť nezamestnaných, pričom existujú obce, kde doslova každý druhý evidovaný nezamestnaný je dlhodobo (v niektorých prípadoch 4 a viac rokov) na PN-ke. I takto sa nezamestnaní vyhýbajú napr. aktivačným prácam. Niektorí pred tým zatvárajú oči, iní bijú na poplach, legislatíva to nerieši. Na mieste preto bola vyslovená otázka, či tu vari máme nejakú „záhadnú epidémiu“ a ako sa bude riešiť.

Okrem toho štátneho tajomníka zaujímali názory na prípadné zavedenie detských prídavkov na tretie dieťa, na návrh Zákona č. 5/2004 Z. z. o službe zamestnanosti a na II. dôchodkový pilier. Zástupcovia regiónu ho upozornili na zvyšujúcu sa kriminalitu páchanú čoraz mladšími deťmi, na najnovší fenomén rómskych detí fetovať toluén, ich nezáujem o vzdelanie, nevyhovujúce sociálne podmienky, v ktorých vyrastajú atď.

Záverom stretnutia bol prísľub P. Siku, že tieto i mnohé ďalšie problémy k nám už čoskoro prídu z Bratislavy prerokovať priamo pracovníci MPSVaR SR, ktorí sú zodpovední za jednotlivé dotknuté oblasti.

 

SNV, 15. marca 2008