Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

25. 03. 2008 10:40

Rušenie príjmu televízneho signálu

V poslednom období sa mnoho občanov nášho mesta obrátilo na Mestský úrad s tým, že majú vážne problémy s príjmom televíznych signálov. Pracovníci MsÚ na základe požiadavky o riešenie vzniknutého problému pátrali po jeho pôvode.

Znemožnené sledovanie televíznych programov hlásili hlavne občania, ktorí majú televízny signál distribuovaný cez televízny prevádzač Modrý vrch, v menšej miere aj z Kráľovej hole. V mnohých prípadoch je príjem televízneho signálu natoľko problematický, že sledovanie televíznych programov je nemysliteľné. Celý rad občanov v tejto súvislosti nadobudol presvedčenie, že v ich televíznych prijímačoch nastala porucha, preto sa s požiadavkou na opravu obrátili na príslušný servis. Podľa ďalších zistení MsÚ je však problém inde!

O pomoc bolo požiadané prešovské pracovisko spoločnosti zabezpečujúcej vysielanie jednotlivých televíznych programov na Slovensku. Jeho pracovníci pohotovo prešetrili kvalitu vysielania z prevádzača Modrý vrch. Merania ukázali, že vysielanie signálu je v poriadku, ale zároveň odporučili o ďalšie informácie požiadať Telekomunikačný úrad SR.

Riaditeľ Krajského pracoviska TÚ SR Košice informoval, že v Košiciach už mali dve hlásenia od občanov Spišskej Novej Vsi, ktoré boli následne prešetriť v teréne. Zistená podstata problémov spočívala v tom, že občania používajú tzv. širokopásmové televízne antény, ktoré okrem televízneho signálu „zachytia“ aj ďalšie rádiokomunikačné, resp. telekomunikačné signály. V spomínaných dvoch prípadoch antény zachytili i vysielanie signálu bezdrôtového internetu jednej zo známych telekomun. spoločností na Slovensku, čím nastalo hromadné rušenie signálov - tie sa navzájom buď „sčítajú“ a zosilnia alebo naopak, vzájomne sa rušia. Výsledkom takejto interferencie je „rozpadnutý“ obraz televíznych prijímačov. Príslušná telekomunikačná spoločnosť však vysiela svoj internetový signál v rámci prideleného frekvenčného pásma, a teda neporušuje žiadne stanovené pravidlá, resp. podmienky prenosu rádiové signálu. Problémom sú teda už spomenuté širokopásmové televízne antény, ktoré nevyhovujú dnešným podmienkam povolenej hustej prevádzky v éteri (rádio, televízia, mobilné telefóny, internet,...).

Košické krajské pracovisko Telekomunikačného úradu SR preto VYZÝVA VŠETKÝCH OBČANOV, KTORÍ ZAZNAMENALI PODOBNÉ PROBLÉMY, ABY ICH NAHLÁSILI NA KOŠICKÉ TEL. Č. +421-55-674 90 03! Následne budú hlásenia individuálne prešetrené v teréne a navrhnuté opatrenia na odstránenie vzniknutých problémov.

MsÚ