Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

03. 04. 2008 12:29

Poslanci schválili predaj budovy ZŠ sv. Cyrila a Metoda rímskokatolíckej farnosti

Od: Lucia Kormošová

Dnes ráno, 3. apríla 2008, na 5. mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi poslanci schválili odpredaj budovy Základnej školy sv. Cyrila a Metoda za symbolickú 1,- Sk Rímskokatolíckej cirkvi - Farnosti Spišská Nová Ves, ktorá ju chce zrekonštruovať.

Základná škola sv. Cyrila a Metoda je nájomcom budovy na Markušovskej ceste 8 od roku 1991 na základe zmluvy o výpožičke. Rímskokatolícka cirkev - Farnosť Spišská Nová Ves požiadala Mesto Spišská Nová Ves o prevod budovy do jej majetku z dôvodu, že na 18-ročnej budove doteraz ešte neboli vykonané žiadne rekonštrukčné práce.

Dekan ThLic. Anton Mišek v žiadosti o prevod objektu požiadavku odôvodnil nasledovne: „Rímskokatolícka cirkev - Farnosť Spišská Nová Ves  by chcela cez Eurofondy investovať do tohto objektu, ktorý si nutne žiada opraviť víchricou narušenú strechu, vymeniť okná, zatepliť a opraviť fasádu budovy, čím by sa značne znížili veľmi vysoké náklady na teplo. V samotnej budove je nutné odstrániť problémy s kanalizáciou, ktorá si každý rok vyžiada nemalú finančnú čiastku.“ S projektom sa chce cirkev uchádzať o Eurofondy ako vlastník budovy.

Poslanci MsZ dnes schválili na mimoriadnom zasadnutí prevod samotnej budovy s tým, že nového vlastníka zmluvne zaviažu k tomu, aby ostal zachovaný pôvodný stavebný účel, t. j. aby budova aj v budúcnosti slúžila iba ako školské zariadenie.

Primátor mesta PhDr. Ján Volný v tejto súvislosti uviedol: „Budova dnes slúži ako školské zariadenie, chodia do nej mnohé spišskonovoveské deti a chceme, aby to tak ostalo aj naďalej. V zmluve s Rímskokatolíckou cirkvou bude stanovené, že ju nebude môcť previesť na iného vlastníka, a že sa táto budova môže používať len na školské účely. V opačnom prípade si Mesto Spišská Nová Ves zmluvne vyhradí predkupné právo na spätné odkúpenie budovy za tú istú hodnotu. Ideálne je, ak zriaďovateľ školy a majiteľ budovy, v ktorej sa škola nachádza, je identický. Dúfam, že tak, ako sme my dnes ústretoví voči cirkvi, bude i ona voči nám pri zámene pozemkov, o ktorých sa momentálne i naďalej intenzívne rokuje. Verím, že tento krok bude predovšetkým v prospech skorého skultúrnenia študijných podmienok detí navštevujúcich ZŠ sv. Cyrila a Metoda.“

 

SNV, 3. apríla 2008