Dnes je 21.09.2024, meniny má Matúš
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

20. 04. 2008 14:33

Najmenšia ZOO na Slovensku opäť otvorila svoje brány

Od: Lucia Kormošová


V nedeľu 20. apríla 2008 opäť pre návštevníkov otvorila svoje brány Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi. Do novej, v poradí 19. sezóny vkročila s viacerými novinkami.

Predovšetkým je to nové chovné zariadenie pre tigra ussurijského, ktoré ZOO začala stavať v septembri minulého roku. Bude to otvorený chovný priestor s veľkým výbehom a bazénom, návštevníci si tigra budú môcť pozrieť zblízka cez presklenú prednú stranu. Zrekonštruované je aj chovné zariadenie pre dikobrazy indické, ktoré je rozšírené. Svoje opodstatnenie má i v tom, že v zime sa v ZOO narodili malé dikobrazy. Okrem nich medzi osadenstvo ZOO pribudli aj kajmany okuliarnaté. Zatiaľ sú len 30 cm dlhé, avšak dospelé samce dosahujú dĺžku až 2,5 m a samičky dorastajú do 1,4 m. Návštevníci tak budú môcť každý rok sledovať ich vývin. V rámci ZOO sa buduje aj arborétum, v ktorom by malo byť určených postupne viac ako 30 druhov drevín.

Slávnostné otvorenie sezóny a chovného zariadenia pre tigra ussurijského bude dňa 1. mája 2008. V čase od 13.00 hod. bude zabezpečený aj kultúrny program a rôzne súťaže pre deti.


Otváracie hodiny a vstupné:

ZOO bude otvorená od 20. apríla do 20. októbra 2008 každý deň, okrem pondelka, od 10.00 hod. do 18.00 hod. Vstupné sa oproti minulej sezóne nemení:
  • dospelí: 40,- Sk,
  • študenti:  25,- Sk,
  • deti, dôchodcovia a ZŤP: 20,- Sk,
  • kamera a fotografovanie: 15,- Sk.


ZOO v Spišskej Novej Vsi:

Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi sa rozkladá na ploche 8 ha  v juhovýchodnej časti mesta. Je najmladšou zoologickou záhradou na Slovensku, avšak to neuberá na jej kráse. Areálom ZOO preteká potôčik, ktorý krásne dotvára scenériu areálu záhrady. Množstvo drevín poskytuje príjemný chládok pre zvieratá i návštevníkov. Jazero, výrazný prvok v kompozícii záhrady, vytvára podmienky na prirodzený vývoj spoločenstiev kačíc, ako aj ostatných voľne žijúcich druhov jedincov, ochraňuje a udržiava ich biotop. 

V súčasnosti je počet zvierat okolo 200 a 60 druhov. Medzi najatraktívnejšie patria zvieratá zapísané v tzv. Červenej knihe ohrozených zvierat - leopard perzský, či tiger ussurijský. Ďalšími zaujímavými cudzokrajnými zvieratami sú ťava dvojhrbá, mandril pestrý, šimpanz, lama alpaka, lama krotká, pony shetlandský, jaguár americký, kapybara močiarna, mačka slaništná a iné. Z domácej fauny chová ZOO medveďa hnedého, rysa ostrovida, myšiaka hôrneho, bažanty rôzneho druhu a iné. V minulosti sa jej podarilo odchovať mláďatá medveďa hnedého, lamy alpaky, huanako, makaka rhesusa, kengury červenokrkej, tigra ussurijského, ťavy dvojhrbej, dikobraza indického a iné.

Na svoje si tu prídu aj najmenší návštevníci, pretože ZOO je spestrená dvomi detskými ihriskami. Počas letnej sezóny si môžu zaskákať na nafukovacej žirafe, nafukovacom hrade alebo sa tešiť z iných atrakcií, napr. jazde na koni, detskému autodromu a i. V ZOO sú aj stánky s občerstvením, so zmrzlinou a stánok so suvenírmi.

Spišskonovoveská ZOO organizuje mnohé vzdelávacie aktivity. Zaujímavosťou je i možnosť adopcie vybraného zvieraťa.


Bližšie informácie:
ZOO, Sadová 6 , 052 01 Spišská Nová Ves
Tel./Fax.: 053/44 626 31
E-mail: zoosnv(at)stonline.sk

Web: www.zoosnv.sk

 

SNV, 20. apríla 2008