Dnes je 22.09.2024, meniny má Móric
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

01. 07. 2008 11:26

Týždeň Modrého gombíka 2008 vyzbieral pre deti v Ugande viac ako 5,5 milióna korún. Záujemcovia môžu pomáhať aj naďalej.

Od: Tlačová správa UNICEF, Bratislava, 20. jún 2008
Za pomoci dva a pol tisíca dobrovoľníkov, desiatok škôl, známych osobností a ďalších partnerov vyzbieral UNICEF počas Týždňa modrého gombíka viac ako 5,5 milióna korún. Výťažok z tejto sumy zabezpečí pitnú vodu a adekvátnu sanitáciu pre 6 206 detí na 12 školách v Ugande, ktoré oblastný program UNICEF dlhodobo podporuje.

Konkrétne to znamená zakúpenie a inštaláciu dvanástich veľkokapacitných zásobníkov na pitnú vodu (každý o objeme 10 000 litrov) a dvadsiatich štyroch päťmiestnych krytých latrín so zariadením na umývanie – čiže pre každú z týchto škôl jeden veľkokapacitný zásobník na vodu, jednu päťmiestnu latrínu pre dievčatá a jednu päťmiestnu latrínu pre chlapcov. Zabezpečenie pitnej vody a sanitácie pre ohrozené deti v africkej Ugande sa tak deje v roku, ktorý OSN vyhlásila za medzinárodný rok vody a sanitácie.

• Zbierka Týždeň modrého gombíka prebehla už po štvrtý raz a doteraz sa vďaka nej podarilo:

› zabezpečiť dvakrát školské pomôcky pre žiakov v spomínaných dvanástich školách počas dvoch školských rokov,

› zorganizovať kurzy dôležité pre záchranu života (napr. remeselné kurzy) pre 60 % osirelých detí,

› preškoliť personál v 10 detských centrách,

› zabezpečiť bezplatný prístup sirôt k zdravotným, sociálnym, právnym a psychosociálnym službám,

› preškoliť 100 dobrovoľníkov z komunít za účelom zabezpečenia bezplatného poradenstva pre osirelé deti,

› podporiť 4 detské kluby, 4 miestne výbory na ochranu ohrozených detí, ktoré pomáhajú organizovať zápis osirelých detí do základných škôl, a Hnutie za podporu vzdelávania dievčat - iniciatívu samotných detí, ktorá umožňuje spolužiakom návrat do školy.

• Celoslovenskú zbierku Týždeň modrého gombíka oficiálne odštartoval v piatok 16. mája 2008 galavečer spojený s benefičnou aukciou jedinečných predmetov. Zorganizoval ju UNICEF v spolupráci s Aukčnou spoločnosťou SOGA a pozvaní hostia z radov dobrodincov a pravidelných podporovateľov UNICEF, ako aj vybraní VIP hostia a partneri, mali možnosť si vydražiť napríklad účasť na módnej prehliadke Gianfranco Ferré v Miláne pre dve osoby, signovanú knihu od Ewana McGregora či raňajky s Adelou a Sajfom. Na slávnostnom Večeri modrého gombíka sa vydražilo spolu 35 predmetov za 1 384 000,00 korún. Za najvyššiu sumu (viac ako 400 000,00 Sk) sa vydražila koláž „Lienky“ od Tibora Bartfaya.

• Nasledovala zbierka v uliciach miest od pondelka 19. do nedele 25. mája 2008 za pomoci tisícok dobrovoľníkov, koordinátorov a partnerov UNICEF - napr. Oriflame, Amway, Fann parfumérie, Hypernova, IKEA a OC Max. Prispieť bolo možné aj zaslaním SMS správy na krátke číslo 844 v sieti Orange Slovensko v priebehu mája alebo darom na účet UNICEF.

Záujemcovia môžu pomáhať aj naďalej:

› na účet UNICEF – č. ú.: 1671884251/0200, variabilný symbol 0308 (vedenom vo VÚB, a.s.) je možné venovať finančný dar v ľubovoľnej výške a to bankovým prevodom alebo priamym vkladom,

› taktiež je možné až do ..... zakúpiť si modrý gombík u kozmetických poradkýň Oriflame za sumu 20 Sk.

VÝSLEDKY PODĽA KRAJOV
(poradie podľa výšky vyzbieranej sumy)                TOP 5 MIEST
                                                                          

Kraj

 

Vyzbieraná suma /Sk (zaokrúhlené na desiatky)

 

Mesto

 

Vyzbieraná suma /Sk (zaokrúhlené na desiatky)

Banskobystrický kraj

553 410,00

 

Bratislava

383 650,00

Žilinský kraj

500 210,00

 

Banská Bystrica

277 280,00

Prešovský kraj

470 580,00

 

Žilina

217 130,00

Bratislavský kraj

452 920,00

 

Košice

205 200,00

Nitriansky kraj

417 990,00

 

Prešov

133 830,00

Košický kraj

393 950,00

 

 

 

Trenčiansky kraj

338 160,00

 

 

 

Trnavský kraj

206 510,00

 

 

 

Benefičná aukcia

1 384 000,00

Partneri

684 810,00

SMS zbierka

106 000,00

 

TOP 12 SUBJEKTOV (poradie podľa výšky vyzbieranej sumy)       

Škola /Mesto

Vyzbieraná suma /Sk

Stredná zdravotná škola, Banská Bystrica

62 571,50

8-ročné športové gymnázium, Banská Bystrica

62 422,50

Združená hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava

59 628,00

Gymnázium, Hlinská 29, Žilina

54 684,50

Združená stredná škola, Rosinská cesta 2, Žilina

47 993,00

Spojená škola, Kollárova 10, Prešov

47 327,50

SOŠ, Pradiareň 1, Kežmarok

45 240,00

Gymnázium, Školská 8, Považská Bystrica

43 909,50

Gymnázium M. M. Hodžu, Liptovský Mikuláš

43 722,50

123. zbor skautov, Zvolen

42 568,00

ZŠ s MŠ, Školská 49, Žilina

37 990,50

Gymnázium Sv. Františka Assiského, Levoča

37 944,00

 

ĎAKUJEME VŠETKÝM, ktorí prispeli počas Týždňa modrého gombíka!

Program UNICEF, ktorý ste podporili, je zameraný na rodiny pod vedením detí (hlavou rodiny je dieťa). V Ugande sa snažíme pomôcť najviac okrajovým a znevýhodneným skupinám v Ugande, ak nie vo svete. Bojujeme za to, aby boli deťom, ktorým vojna a vírus HIV zmenili život, zabezpečené ich práva.

Oblastný program UNICEF, ktorý ste podporili, sa realizuje priamo v komunitách, kde tieto deti žijú. Zahŕňa základné vzdelanie, zdravotnú starostlivosť, sociálne služby, zaškolenie detí do konkrétnej remeselnej zručnosti, pestovania plodín i vybavenie mikroúverov. Pomoc je určená ohrozeným deťom z regiónov Kamwenge (západná časť krajiny) a Kitgum (severná, vojnou zasiahnutá, časť krajiny).

Cieľom programu je, aby najviac zraniteľné deti získali vzdelanie a zručnosti, ktoré im pomôžu prežiť a postarať sa o seba vo svojom ďalšom živote. Sústredíme sa preto na to, aby tieto deti mohli chodiť do škôl, ktoré prijali metodiky orientované na dieťa. Je ich 12 a ich riaditelia sa museli zaviazať, že zabezpečia, aby tieto deti na škole zotrvali a aby získali požadované vzdelanie a zručnosti.

Po minuloročnej zbierke Týždeň modrého gombíka sme v africkej Ugande, okres Kamwenge, navštívili rodinu pätnásťročnej Asiimwe Junior, ktorá sa stará o štyroch mladších súrodencov. Keď ich susedia našli, spali deti na holej zemi, skrútené do klbka. Prišli o svoj kúsok pôdy, o strechu nad hlavou a o to najvzácnejšie – svojich rodičov. Dnes majú vďaka pomoci UNICEF malú hlinenú chatrč, dve prasiatka a dve kozy. Peter, starší z bratov, vyrobil úľ, ktorý čoskoro zaplnia včely. Všetci piati navštevujú školu a snívajú o lepšej budúcnosti.

Ďakujeme, že nám pomáhate, aby príbehov s dobrým koncom mohlo byť viac!

UGANDA • SITUÁCIA v KRAJINE A DETI

Ugandu mnohí označujú ako „perlu Afriky“. Turistov lákajú jej pralesy a miestne safari parky, Viktóriino jazero, rieka Níl, alebo mesto Jinja, v ktorom je rozstrúsený popol Máhatmu Gándhího. V krajine žije 25 miliónov obyvateľov až 45 etnických skupín, z ktorých takmer tretina žije hlboko pod hranicou chudoby. Aj vďaka nej je tu priemerná dĺžka života len 47 rokov.

Uganda je považovaná za modelovú krajinu pokiaľ ide o vývoj a smerovanie krajín na africkom kontinente. Vláda prezidenta Yoweriho Museveniho presadila mier do takmer všetkých kútov krajiny, rozšírila základné vzdelanie a pustila sa do boja s AIDS. Na severe krajiny však pretrváva viac ako 20-ročný ozbrojený konflikt, ktorý je krvavým protikladom vládnych úspechov a veľkou hrozbou tejto malej krajiny.

S veľkou nádejou, nedočkavosťou a napätím sa očakávalo, že niekoľkomesačné rokovania medzi vládou Ugandy a hnutím nazývaným Armáda božieho odporu (ABO), vyústia v apríli 2008 do podpisu všeobecného mierového dokumentu. Líder ABO Joseph Kony ale odmietol 11. apríla podpísať finálny dokument a rozpustil svoj tím vyjednávačov.

Po viac ako 20 rokoch vždy a všade prítomného násilia, chudoby a neustáleho presídľovania a presunov obyvateľov unikajúcich pred vojnou a jej následkami v rámci krajiny, verejnosť v severnej Ugande naďalej dúfa v zmysluplnú zmenu, ktorá prinesie uzdravenie a rozvoj.

Pretrvávajúci vojnový konflikt postihuje najmä deti, ktoré v dôsledku bojov a únosov:

• strácajú rodičov a v mnohých prípadoch aj celé rodiny,

• v strachu pred vojnou utekajú z domovov, hladujú, prespávajú na uliciach, strácajú kontakt s príbuznými, so zdravotnou starostlivosťou a so školou,

• sú samé obeťami únosov a sexuálneho zneužívania a mnohé dievčatá sa stávajú matkami detí únoscov.

Krajinu taktiež sužuje pandémia HIV/AIDS. V súčasnosti žijú v Ugande 2 milióny detí bez rodičov, pričom väčšine z nich zomreli rodičia v dôsledku spomínanej choroby.

Tieto deti, častokrát mladšie ako 10 rokov, museli na seba prevziať zodpovednosť za svojich mladších súrodencov a stať sa hlavami rodín. Starajú sa o prežitie samých seba a svojich mladších bratov a sestier, v dôsledku sa často vzdávajú školy, vzdelávania, prijímajú podradnú prácu, stávajú sa záujmom sexuálneho obťažovania a zneužívania, fyzického i psychického násilia. Ich práva sú porušované a ony navždy prichádzajú o svoje detstvo.

UGANDA • DETI V ČÍSLACH

  • takmer 5,5 milióna detí z celkového počtu 14,7 miliónov vo veku do 18 rokov žije v chudobe
  • viac ako 25 tisíc detí na severe Ugandy bolo unesených povstaleckou armádou, dievčatá sa stávajú sexuálnymi otrokyňami a chlapci zabijakmi
  • do roku 2010 sa odhaduje počet osirelých detí na 1,9 milióna, polovica z nich bude sirotami v dôsledku HIV/AIDS
  • približne 7 až 12 tisíc detí je zavlečených do obchodu so sexom (80 % - dievčatá, 47 % - siroty)
  • asi 800 tisíc ugandských detí vo veku 6-12 rokov nenavštevuje školu – kvôli extrémnej chudobe a na ňu nadväzujúcej detskej práci
  • konflikt na severe Ugandy vyhnal z domovov 1,4 milióna obyvateľov, 80 % tvoria matky s deťmi
  • malária a chronická podvýživa sú hlavným dôvodom úmrtia detí vo veku do 5 rokov
  • v Ugande je evidovaných niekoľko sto rodín pod vedením detí, hlavou rodiny je najstarší zo súrodencov

UNICEF (United Nations Children´s Fund / Detský fond OSN)

UNICEF vznikol v roku 1946 na pomoc deťom v Európe a Ázii po skončení druhej svetovej vojny. Keď sa pominula núdzová povojnová situácia, UNICEF sa stal v roku 1953 Detským fondom OSN.

UNICEF Propaguje a ochraňuje práva detí na celom svete, dohliada na dodržiavanie práv detí v zmysle Dohovoru o právach dieťaťa a pomáha deťom v rozvojových krajinách.

UNICEF má svoje „poľné kancelárie“ (aktívne zastúpenia) vo viac ako 150 krajinách a teritóriách, aby mohol pomáhať deťom prežiť a rozvíjať sa, od raného detstva cez obdobie dospievania.

UNICEF je najväčší dodávateľ vakcín do rozvojových krajín, zaisťuje zdravie detí a ich výživu, pitnú vodu a sanitáciu, kvalitné základné vzdelanie pre všetky dievčatá a chlapcov, ochranu detí pred násilím, vykorisťovaním a AIDS.

UNICEF rokuje a vyjednáva na vládnej aj samosprávnej úrovni a svojím pôsobením otvára cestu do krajiny ďalším neziskovým organizáciám poskytujúcim humanitárnu pomoc.

UNICEF od začiatku nie je financovaný z fondov OSN a ani nemá pridelenú pevnú rozpočtovú položku zo štátneho rozpočtu. UNICEF je financovaný z čisto dobrovoľných príspevkov jednotlivcov, firiem a ďalších podporovateľov.

UNICEF získal v roku 1965 Nobelovu cenu mieru za milióny zachránených detských životov a za propagáciu bratstva medzi národmi.

UNICEF sídli v New Yorku, centrála pre Európu je v Ženeve.

Viac informácií získate na www.unicef.skwww.unicef.org.